Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

24 otvirak_11Tak tomu se říká pořádná řež! Jedním z hlavních bodů programu úterního jednání Zastupitelstva Statutárního města Prostějov byl návrh nového územního plánu. Kdo čekal, že rozvržení města na stavební parcely, obytné či průmyslové zóny a podobně, bude odhlasováno během pár minut, ten se škaredě spletl. A co víc, podle opozičních stran je Územní plán Prostějova natolik špatně vypracovaný, že jednání o něm chtěly dokonce odložit! To se nakonec nestalo, přestože si kvůli němu vjeli pořádně do vlasů i uznávaní architekti...

Jakmile řídící schůze primátor Miroslav Pišťák (ČSSD) otevřel rozpravu k novému územnímu plánu, zřejmě netušil, že diskuze o něm potrvá bezmála dvě hodiny. Kromě jiných se jako jeden z prvních přihlásil o slovo prostějovský architekt František Fröml. „Nový územní plán je časovanou bombou a plný procedurálních chyb. Jestli ho dneska odhlasujete, může se to výrazným způsobem obrátit proti vám. Tento návrh je naprosto zmanipulovaný a hrozí, že město bude muset vracet čtyřmilionovou evropskou dotaci, kterou již obdrželo,“ varoval zastupitele Fröml. „Podstata pochybení je v tom, že dokončený návrh územního plánu, který byl v souladu se stavebním zákonem představen občanům při veřejném projednávání, doznal posléze neoprávněně změn. Zákon přitom připouští pouze úpravy vyvolané veřejným projednáním nebo projednáním s dotčenými orgány státní správy. Pokud zpracovatel územního plánu, architekt Kynčl tvrdí, že změny dělal na základě požadavků vedení města, měl si vyžádat podepsaný podklad, který by byl schválen zastupitelstvem. Místo toho ale na veřejném projednávání předložil jakýsi dokument s vylobbovanými změnami, které se pokusil skrytě vpašovat do územního plánu. Omezil tak jednoznačně právo občanů na podání připomínek. Ze strany pana Kynčla jde o hrubé porušení zákona a také jsem na něho podal oznámení Komoře architektů České republiky,“ šokoval prostějovské zastupitele František Fröml.
Vzápětí prostějovský architekt doporučil komunálním politikům odložit schválení územního plánu s tím, aby nechali Jakuba Kynčla plán bezplatně dopracovat. „Včetně dvouset sedmdesáti připomínek občanů i různých podnikatelských subjektů, které nejsou v tomto návrhu Územního plánu Prostějova zapracovány. Zároveň doporučuji, aby pan Kynčl vrátil městu neoprávněně proplacené finanční prostředky,“ dodal Fröml.
S jeho názory pochopitelně nesouhlasil samotný zpracovatel Územního plánu Prostějova architekt Jakub Kynčl z Brna, jehož služby si magistrát za tímto účelem objednal. „Já se k celé záležitosti vyjádřím jen velice stručně. Je totiž pravda, že pan Fröml na mě podal oznámení na Komoru architektů ČR, a tudíž nyní nemohu svoji práci otevřeně komentovat až do prošetření. Řeknu jen, že vše, co tady pan kolega Fröml řekl, je nesmysl a mnohdy demagogie. I kdybychom chtěli územní plán zmanipulovat či snad dokonce zfalšovat, existuje při jeho tvorbě tolik dalších hráčů v podobě státních orgánů, že by si něco takového ani nikdo nemohl vůbec dovolit,“ uvedl jako odpověď na drsná slova Jakub Kynčl.
„Pan architekt Fröml tady vyřkl hodně tvrdá slova a obvinění. Já jakékoliv pochybení odmítám, celý proces pořizování nového Územního plánu Prostějova proběhl v naprostém souladu se stavebním zákonem. Pan Fröml si tady zřejmě vyřizuje soukromé účty s panem Kynčlem, jde čistě o osobní boj,“ přidala na závěr svůj vlastní názor Hana Dostálová z prostějovského stavebního úřadu.
Přestože tedy v úterý padlo v souvislosti s Územním plánem Prostějova na jednání zastupitelstva hodně tvrdých slov, návrh byl nakonec díky hlasům koalice schválen!
PROSTĚJOVSKÝ Večerník se k celé problematice ještě vrátí v příštích vydáních.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...