Dobrý večer, dnes je čtvrtek 28.3.2024
svátek slaví Soňa,
zítra Taťána
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

23 podebradovoDopravní situace v Prostějově už několik let není tak komplikovaná a katastrofální. Plynulosti průjezdu všech vozidel výrazným způsobem pomohlo vybudování severní obslužné cesty i jižního kvadrantu. Přesto ještě v samotném centru Prostějova je mnohdy svízelná situace a vedení města ji hodlá řešit. Připraveny jsou už projekty na dva malé rondely na Poděbradově náměstí a jeden větší, který by měl vyrůst na Přikrylově náměstí. V čem se ale radní zatím neshodnou? V tom, kde je doprava hustější a která lokalita má být upřednostněna...

Jak Večerník informoval v předminulém čísle, studie proveditelnosti výstavby dvou okružních křižovatek na Poděbradově náměstí zdárně prošla veřejným projednáním s občany, kterých se tato dopravní investice bude bezprostředně týkat. Dalo by se tedy říct, že tato stavba má zelenou. Jenomže úplně stejnou zelenou má nyní i rondel na Přikrylově náměstí. „Lidově řečeno, oprášili jsme projekt, který byl vypracován už před zhruba sedmi lety, jenomže tehdy kvůli mnoha námitkám ze strany hygieniků i dopravní policie neprošel. A jak víme, Přikrylovo náměstí pak nakonec bylo řešeno rekonstrukcí klasické křižovatky,“ popsal Zdeněk Fišer, náměstek primátora Statutárního města Prostějov. „Od té doby se podařilo zprovoznit severní obslužnou komunikaci, čímž se výrazně uklidnila dopravní situace v Plumlovské ulici, ale také na Vápenici i Kostelecké. Jenomže právě zde v poslední době registrujeme zhoršující se stav, kdy dochází k zácpám, protože klasická křižovatka už přestala stačit kapacitně. Tato lokalita se tudíž z hlediska dopravy stává ožehavější než Poděbradovo náměstí,“ přiklonila se k variantě upřednostnění rondelu na tomto místě Alena Rašková, náměstkyně primátora zodpovídající za dopravu v Prostějově. „Teď máme pomalu ale jistě v ruce dva připravené projekty a bude jen otázkou jednání s Olomouckým krajem, do kterého investovat dříve pro jeho realizaci. Jistě, vývoj projektu řešení dopravy na Poděbradově náměstí byl velmi dlouhý a náročný, ale v současnosti nás tlačí pata více na křižovatce ulic Kostelecká, Vápenice a Blahoslavova. Kdyby bylo po mém, nejdříve bych postavila rondel u zámku,“ nechala se slyšet Alena Rašková.

23 prikrylovoCo když ale tento projekt, obdobně jako před sedmi lety, neprojde náročným schvalovacím procesem? „Toho bych se už nebál, jak hygienici, tak především dopravní policisté již změnili své nepřístupné názory. Navíc co se týká hlučnosti, jsme schopni učinit taková opatření, která by zajistila vyhovující podmínky i z tohoto hlediska,“ opáčil náměstek Zdeněk Fišer.

Ještě před půl rokem předseda dopravní komise města a radní Zdeněk Peichl jednoznačně prosazoval prioritu pro Poděbradovo náměstí. Ani on si však není teď jistý, zda doprava na Přikrylově náměstí není složitější a nepotřebuje urychlenější řešení. „Oba projekty i situaci v obou lokalitách posoudí také Olomoucký kraj, který bude pochopitelně investorem těchto akcí. Co se týká nás, určitě k tomuto tématu proběhne ještě hodně živých diskuzí. Budeme si muset každopádně vybrat, kraj určitě nebude financovat obě stavby rondelů během jediného roku,“ pronesl pro Večerník Zdeněk Peichl.

O tom, že rozhodování nebude skutečně jednoduché a konečný verdikt radních hned tak neuslyšíme, svědčí i závěrečné vyjádření náměstkyně primátora. „Toto závažné rozhodnutí učiní zřejmě až nové zastupitelstvo po podzimních komunálních volbách,“ řekla Alena Rašková.

A co na to říkáte vy? Na kterém náměstí byste uvítali rondely dříve? Své názory můžete psát na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...