Dobré poledne, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

11 rozbořilKrajským úřadem Olomouckého kraje nedávno otřásal korupční skandál. Zaměstnanci tiskového odboru úřadu Ivo Heger a Tomáš Kocych měli po dobu několika let poskytovat zakázky svým známým z olomouckých firem a připravit tak úřad o statisíce korun.

Tedy v tom lepším případě. Na celou kauzu přišla asistentka někdejšího hejtmana Martina Tesaříka Olga Hrabalová, která na oba muže podala trestní oznámení. Této ženě je však vyčítáno, že o korupčním chování mluvčích věděla již dávno, přesto s oznámením otálela. Hrabalová se brání tím, že policii měl uvědomit krajský úřad. Jeho stávající primátor tak podal trestné oznámení též...
Do redakce Večerníku přišel v uplynulých dnech obsáhlý dopis, pod níž je odepsán současný hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD). První muž kraje v něm rozebírá současnou situaci, kdy policie celou korupční kauzu odložila. „Dne sedmého května 2014 jsem podal trestní oznámení ve věci skutečností nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin. Šlo mi o prověření situace spojené s případem Olgy Hrabalové, Tomáše Kocycha a Ivo Hegera. Policie ČR mě informovala 5. ledna 2015, kdy jsem obdržel usnesení o odložení trestní věci podezření spáchání přečinu sjednání výhody při zadávání veřejných zakázek ve vztahu k pánům Kocychovi a Hegerovi a dále usnesení o odložení věci podezření spáchání trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele ve vztahu k panu Hegerovi,“ zkonstatoval Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje. „Bylo mi dále ze strany policie oznámeno, že u pana Hegera došlo sice k jednání v rozporu se zákonem, bohužel je už ale promlčeno. U Tomáše Kocycha nebyly dány důvody pro zahájení trestního stíhání a tak došlo k odložení.
U paní Hrabalové Policie ČR jasně konstatuje, že z její strany došlo k nesprávnému postupu při oznámení a časové prodlevě při oznámení samotném,“ poodkryl konkrétnější informace současný hejtman, který je z celé nepříjemné kauzy hodně rozmrzelý.
„Z usnesení Policie ČR a ze sdělení ředitele krajského úřadu plyne, že ve věci Ivo Hegera bylo adekvátně postupováno ze strany zaměstnavatele již v roce 2014. Takto podle mého názoru mohlo být už ale postupováno dříve. Selhalo zde za minulého vedení olomouckého krajského úřadu nastavení kontrolních mechanismů. Ze strany pana Kocycha nebyl policií shledán důvod pro trestní stíhání, ale úřad s ním ukončil pracovní poměr dohodou s ohledem na zamezení poškozování pověsti dobrého jména zaměstnavatele zmíněnou kauzou a úzkou vazbu na události s ní spojené,“ popsal následující vývoj ve vztazích mezi krajským úřadem a oběma dřívějšími tiskovými mluvčími.
Stále nejasná je úloha Olgy Hrabalové, která o korupčním jednání Hegera a Kocycha věděla, přesto několik let s trestním oznámením otálela. „Sám se ptám, proč paní Hrabalová o svém podezření neinformovala kontrolní orgány kraje nebo vedení kraje v čele s ředitelem Kolářem či orgány činné v trestním řízení? Došlo tím jednak
k časové prodlevě a dále k jednání, které neodpovídá postupům dle povinností zaměstnance Olomouckého kraje
a k porušení v té době platného etického kodexu zaměstnance,“ poznamenal hejtman Jiří Rozbořil, který podle svých slov stále přemýšlí, jaký měla Olga Hrabalová skutečný podíl na celé korupční kauze. „Nešlo o účelovou manipulaci, vyčkávání a několikaměsíční otálení s oznámením z její strany, s cílem využít situace ve svůj případný prospěch? Kdyby nadále zůstala na postu asistentky, respektive na odboru kanceláře hejtmana, oznámila by vůbec tuto skutečnost? Každopádně chci veřejnost Olomouckého kraje ujistit, že už se takováto situace nebude nikdy opakovat. Nastavili jsme v roce 2014 taková protikorupční opatření na olomouckém krajském úřadě, která mají zamezit podobným situacím, navíc
v krizových situacích mají také jasně určit pravidla pro postup při oznamování korupce tak, aby bylo konáno bezodkladně a v případě zneužívání a průtahů byla vyvozena odpovědnost veškerých dotčených osob. Nepřipustím, aby do budoucna vznikaly pochyby o tom, zda je potírána korupce nebo zda si lidé vyřizují své osobní účty, případně řeší problémy v zaměstnání. Rozhodně chci zdůraznit, že v případě paní Hrabalové se nejedná o persekuci v žádném slova smyslu, což ostatně dokládají zmíněná zjištění Policie ČR,“ uzavřel Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje.
Jak Večerník zjistil, Olga Hrabalová už nepracuje v užším týmu hejtmana, ale byla přeřazena do funkce řadové úřednice na sociálním odboru krajského úřadu.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...