- 16. březen 2015
- 1632x
FOTOGALERIE: Loňská úroda ovoce příliš nepřála kvantitě destilátů, na jejich kvalitě se však tento neduh současné doby naštěstí neprojevil. Platilo to alespoň o ty vzorky, které se zúčastnily soutěže Véšovský košt 2015. Sedmý ročník degustace pálenek a domácích likérů uspořádalo i v letošním roce Společenství přátel kvalitní pálenky ve spolupráci s místním obecním úřadem, odborná komise vybírala z celkově dvaasedmdesáti exemplářů. A Večerník byl v sobotu odpoledně u toho!
„Loňský rok 2014 nebyl pro pěstitele ovoce příliš příznivý. Zejména úroda švestek byla v našem kraji celkově velmi malá. Bohužel se to projevilo i v počtu soutěžních vzorků a nenaplnila se naše očekávání. Na druhou stranu ale nechceme dělat velký košt několika stovek vzorků, spíše menší, kde si lidé posedí a povykládají,“ přiznal Zdeněk Šťáva, hlavní organizátor celé akce.
Pořadatelé rozdělili jednotlivé výtvory do pěti kategorií, kterým se následně věnovaly příslušné tří až čtyřčlenné degustační komise. Nejpočetnější zastoupení bylo mezi klasikou, tedy pravou slivovicí, kam majitelé přihlásili pětadvacet vzorků. Mezi peckovicemi se sešlo sedmnáct soutěžících z řad meruňkovic, třešňovic, mirabelkovic, broskvovic
a višňovic, v jádrovicích se potkalo dvanáct hruškovic, jablkovic a kdoulovic. Zápolení domácích likérů absolvovala rovná desítka vzorků z jahod, rybízu, višní, meruněk, ostružin, jablek i bylinek, to nejexotičtější ale přinesla až kategorie ostatní. Tedy vítězný černý rybíz a dále ananasovice, terkelice i černý bez.
„Nejtěžší je sehnat vzorky, to je dost velký problém, protože lidé se s tím neradi loučí. A potom sehnat degustátory do komisí, protože my neděláme laickou degustaci, ale týden předem provádíme degustaci, a pak zveřejníme a vyhodnotíme výsledky právě zde,“ upozornil Šťáva.
Absolutním vítězem se stala pětačtyřicetiprocentní hruškovice z Kácova, přičemž už nejlepší trojice přinesly svým majitelům věcné ceny. A každý vzorek, který obdržel alespoň osmdesát bodů, byl oceněn diplomem. Takových se ve Výšovicích sešlo hned čtyřiatřicet.
Po samotném vyhlášení výsledků a ocenění nejlepších pěstitelů přišlo na řadu ochutnávání z řad široké veřejnosti, pro kterou navíc pořadatelé připravili bohaté občerstvení. Místností Společenského zařízení výšovického obecního úřadu se tak linula i vůně dalších chuťovek.
„Všechny takové akce jsou dobré, vždy je dobré vymyslet něco, aby se lidé sešli a společenský život fungoval. To jsme chtěli vedle samotného porovnání vzorků od počátku, aby se lidé hlavně sešli,“ zmínil Zdeněk Šťáva s tím, že příští rok by se tak měl uskutečnit v pořadí už osmý ročník.