Dobré odpoledne, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

11 vesoviceFOTOGALERIE: Loňská úroda ovoce příliš nepřála kvantitě destilátů, na jejich kvalitě se však tento neduh současné doby naštěstí neprojevil. Platilo to alespoň o ty vzorky, které se zúčastnily soutěže Véšovský košt 2015. Sedmý ročník degustace pálenek a domácích likérů uspořádalo i v letošním roce Společenství přátel kvalitní pálenky ve spolupráci s místním obecním úřadem, odborná komise vybírala z celkově dvaasedmdesáti exemplářů. A Večerník byl v sobotu odpoledně u toho!

„Loňský rok 2014 nebyl pro pěstitele ovoce příliš příznivý. Zejména úroda švestek byla v našem kraji celkově velmi malá. Bohužel se to projevilo i v počtu soutěžních vzorků a nenaplnila se naše očekávání. Na druhou stranu ale nechceme dělat velký košt několika stovek vzorků, spíše menší, kde si lidé posedí a povykládají,“ přiznal Zdeněk Šťáva, hlavní organizátor celé akce.
Pořadatelé rozdělili jednotlivé výtvory do pěti kategorií, kterým se následně věnovaly příslušné tří až čtyřčlenné degustační komise. Nejpočetnější zastoupení bylo mezi klasikou, tedy pravou slivovicí, kam majitelé přihlásili pětadvacet vzorků. Mezi peckovicemi se sešlo sedmnáct soutěžících z řad meruňkovic, třešňovic, mirabelkovic, broskvovic
a višňovic, v jádrovicích se potkalo dvanáct hruškovic, jablkovic a kdoulovic. Zápolení domácích likérů absolvovala rovná desítka vzorků z jahod, rybízu, višní, meruněk, ostružin, jablek i bylinek, to nejexotičtější ale přinesla až kategorie ostatní. Tedy vítězný černý rybíz a dále ananasovice, terkelice i černý bez.
„Nejtěžší je sehnat vzorky, to je dost velký problém, protože lidé se s tím neradi loučí. A potom sehnat degustátory do komisí, protože my neděláme laickou degustaci, ale týden předem provádíme degustaci, a pak zveřejníme a vyhodnotíme výsledky právě zde,“ upozornil Šťáva.
Absolutním vítězem se stala pětačtyřicetiprocentní hruškovice z Kácova, přičemž už nejlepší trojice přinesly svým majitelům věcné ceny. A každý vzorek, který obdržel alespoň osmdesát bodů, byl oceněn diplomem. Takových se ve Výšovicích sešlo hned čtyřiatřicet.
Po samotném vyhlášení výsledků a ocenění nejlepších pěstitelů přišlo na řadu ochutnávání z řad široké veřejnosti, pro kterou navíc pořadatelé připravili bohaté občerstvení. Místností Společenského zařízení výšovického obecního úřadu se tak linula i vůně dalších chuťovek.
„Všechny takové akce jsou dobré, vždy je dobré vymyslet něco, aby se lidé sešli a společenský život fungoval. To jsme chtěli vedle samotného porovnání vzorků od počátku, aby se lidé hlavně sešli,“ zmínil Zdeněk Šťáva s tím, že příští rok by se tak měl uskutečnit v pořadí už osmý ročník.

11 kost211 kost311 kost4

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...