Dobré odpoledne, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

03 drzoviceStarosta není nikde neomezeným pánem. Při nakládání s obecním majetkem musí naopak každý svůj krok konzultovat se zastupitelstvem. Jak zjistila nedávná kontrola Ministerstva vnitra, v Držovicích došlo v tomto směru k jistému pochybení. Stalo se tak při prodeji domu na ulici Svadůvky. „Zastupitelé o kupní smlouvě nehlasovali, proto je zcela neplatná,“ konstatovalo Ministerstvo vnitra. Dle starostky je však celá věc motivovaná snahou hledat chybu za každou cenu a následně rozeštvat lidi. „K žádnému zásadnímu pochybení nedošlo. Zastupitelé byli o všem informováni. Přijde mi nefér, že tohle někdo vůbec vytahuje,“ reagovala Blanka Kolečkářová.


Aktuální kauza se nese z Držovic, ale podobné problémy mohou mít i jinde. „Sám starosta ze zákona nemůže vytvářet vůli obce. V jeho pravomocích je pouze tuto vůli navenek sdělovat a projevovat,“ konstatuje Monika Klvačová v dopise, který dorazil do redakce Večerníku. Právě tato žena zaslala na Ministerstvo vnitra podnět k prošetření prodeje domu v ulici Svadůvky v Držovicích. K němu došlo v březnu 2011. „Uzavření kupní smlouvy na nemovitost vyžaduje schválení zastupitelstvem obce. Bez takového procesu je vše od počátku neplatné. A něco takového v tomto případě neproběhlo,“ uvedla ve svém podnětu Monika Klváčová. Ministerstvo vnitra České republiky jí dalo za pravdu. „Ze zápisu o zasedání vyplývá, že o smlouvě týkající se prodeje zastupitelé nehlasovali, starostka obce pouze seznámila přítomné s tím, že dům byl prodán,“ potvrdila Marie Kostruhová, ředitelka odboru veřejné správy, dozoru a kontroly ministerstva. Ta na druhou stranu upozornila, že zcela v souladu se zákonem bylo rozhodnuto o záměru prodeje uvedené nemovitosti, stejně jako fakt, že záměr byl zveřejněn na úřední desce.
O prodej se pak postarala nejmenovaná realitní kancelář.
Přestože tedy Ministerstvo vnitra ČR objevilo v postupu Držovic při nakládání s obecním majetkem rozpor se zákonem o obcích a uzavřenou kupní smlouvu prohlásilo za neplatnou, žádná sankce v souvislosti s tím obci nehrozí. Obci pouze doporučilo, aby věc dala do pořádku a uzavřelo novou kupní smlouvu, která bude zastupitelstvem řádně schválená.

Starostka: „Udání neposlal nikdo z Držovic!“

První dáma Držovic považuje celou záležitost doslova za absurdní. „Všichni zastupitelé dobře věděli, že se dům prodává a nikdo proti tomu nic zásadního nenamítal. Nemovitost nebyla v nejlepším stavu a ve finále jsme byli všichni rádi, že ji někdo koupil a opravil. Celé je to jenom špinavá hra, jinak si nedovedu vysvětlit, proč to teď, skoro po čtyřech letech, někdo vytáhl. Akorát nám podobná záležitost dělá zle a noví majitelé mají strach, že přijdou o dům, do kterého dali vlastní peníze. Navíc si myslím, že udání na ministerstvo neposlal někdo z Držovic. Paní Klvačová sice u nás žije, ale myslím, že ona tohle nepsala...,“ reagovala pro Večerník Blanka Kolečkářová s tím, že obec celou věc řeší. „Mám toho teď až nad hlavu, podrobněji se k tomu vyjádřím později,“ odkázala nás na dny příští.
Večerník kontaktoval i paní Klvačovou, kterou jsme však doma nezastihli a na žádost o schůzku zaslanou e-mailem bohužel do uzávěrky tohoto vydání nereagovala.
Jednalo se tedy v případě prodeje pouze o drobnou administrativní chybu či naopak o snahu někoho zvýhodnit a něco skrýt? „Spíše se bude jednat o to první. Pamatuji si, že o záměru prodeje jsme skutečně hlasovali. Za jakých podmínek byl nakonec dům prodaný, si sice už nepamatuji, ale nemyslím, že by z toho někdo mohl mít prospěch. Dům také nebyl prodaný příbuzným ani známým paní starostky, ale lidem, kteří do té doby byli v nájmu v budově obecního úřadu před jeho rekonstrukcí,“ řekl nám jeden ze zastupitelů Držovic, který si nepřál být jmenován.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...