Dobré odpoledne, dnes je středa 24.4.2024
svátek slaví Jiří,
zítra Marek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

02 na_pohodliBacha na to! Krásný nový koberec na silnici mezi Holubicemi a Sečí svádí k rychlé jízdě. Jenže silnice, jejíž oprava přišla na 56,5 milionů korun, je hodně zrádná. Její šířka je totiž pouhých pět metrů. Přitom šířka takového autobusu je dva a půl metru, kamiony jsou dokonce ještě o pět centimetrů širší. Z toho jednoznačně vyplývá, že dva podobné dopravní prostředky vedle sebe se na tuto silnici prostě nevejdou. A problém je, vyhnout se i většímu automobilu. Přitom kousek od krajnice na řidiče číhají hluboké příkopy. Podle zástupců Olomouckého kraje zůstala silnice stejně široká jako před rekonstrukcí. Její případné rozšíření by si pak vyžádalo časově i finančně náročné výkupy pozemků.

Opravená silnice mezi Holubicemi a Sečí byla otevřena loni v prosinci. Do léta by měl být dokončen úsek mezi Sečí a Hrochovem. Od samotného začátku se počítalo s tím, že silnice bude široká přesně pět metrů, krajnice pak bude čítat třicet centimetrů, někde půl metru. V rámci rekonstrukce byl nejen položen nový asfalt, ale silnice byla i odvodněna do nových příkopů.  

Nedlouho po novém otevření se ze strany řidičů začaly ozývat hlasy, které na jednu stranu chválily nový koberec, na druhou stranu upozorňovaly, že silnice je úzká a auta mohou snadno skončit v hlubokých příkopech. „Silnice je šíleně úzká. Zrovna včera nám vletěla do plotu Fabia a úplně ho zničila. Asi dva týdny zpátky pak kousek odsud hasiči z příkopu vytahovali zapadlý autobus a myslíme, že těch nehod už tu bylo víc,“ reagovali na dotaz Večerníku obyvatelé domu v místě zvaném Na Pohodlí mezi Holubicemi a Sečí, které jsme zastihli právě při opravách poničeného plotu. „Bojíme se, že se podobná věc bude brzy opakovat. Až to opravíme, tak si ho asi dáme pojistit,“ dodali. 

Proč není silnice širší? 

S dotazy ohledně šířky komunikace se Večerník pochopitelně obrátil přímo na odborníky. „K silnici jako takové se vyjadřovat nebudu. Vím jen tolik, že pokud řidiči pojedou přiměřeně, tak v příkopu neskončí,“ reagovala Jarmila Skopalová ze Správy silnic, která nás odkázala na Odbor investic Olomouckého kraje. Jeho šéf připustil, že kraj není vždy schopen v rámci oprav všech silnic zajistit jejich dostatečnou šířku. „Hlavním důvodem je složité majetkoprávní vyrovnání při případném výkupu dalších pozemků. Tím by se oprava výrazně protáhla i prodražila. Právě proto zůstávají některé silnice po rekonstrukci stejně široké jako před ní. Tak je tomu i v tomto případě,“ sdělil Večerníku Miroslav Kubín s tím, že v prosinci byl uveden do trvalého provozu úsek komunikace Holubice - Seč. Zbývající úsek Seč - Hrochov má být dokončen během prvního pololetí roku 2015.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...