Dobré ráno, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

VIDEO „Advent je především obdobím radosti. Proto se snažte každý den udělat radost tomu druhému, rodičům, učitelům či kamarádům,“ nabádala děti v úvodním slově místostarostka Plumlova Gabriela Jančíková. Letošní rozsvícení vánočního stromu bylo doprovázeno bohatým programem zejména na nádvoří plumlovského zámku. Městečko nedaleko od Prostějova tak žilo zahájením Adventu po celý víkend.

Poslední listopadovou neděli se pak v půl páté odpoledne na náměstí před pódiem sešlo hned několik stovek místních občanů, aby si poslechli soubor zdejší Základní umělecké školy. Výměna dřevěných dechových nástrojů za žesťové umožnila zahrát několik známých fanfár. Za zvuků koledy Adeste Fideles, kterou děti znají z populární pohádky Anděl páně, došlo následně k unikátnímu jevu, kdy na plumlovské náměstí z nebe sestoupil anděl... Velmi působivé aranžmá doplněné hojně pyrotechnickými efekty se muselo líbit hlavně dětem. V jejich očích se vzápětí modře rozzářil vánoční strom.

Po sedmnácté hodině se průvod v čele s anděly vydal potemnělým Plumlovem nahoru k zámku. Na jeho nádvoří bylo improvizované pódium pod hradním kopcem, v rozích nádvoří čekalo na přítomné tradiční občerstvení. Zejména rodiče potěšila sestava žáčků mateřské školky, kterou doprovázeli vánoční písničky, své pěvecké vlohy předvedli i starší děti ze ZUŠ a poté i místní chrámový sbor.

Zlatým hřebem pásma pak byla vpravdě andělská pohádka zinscenovaná na hradním návrší. Poselství o tom, že děti personifikují naši naději, která má tu moc rozžehnout světla lásky, víry a míru, by si měli diváci odnést domů ve svých srdcích nejen pro adventní dobu.

A jelikož děti byly hodné, přinesli jim andělé na závěr drobné „mikulášské“ dárky. „Naší snahou bylo zapojit do programu co nejvíce lidí, abychom se jako obec v této předvánoční době více semkli, a doufám, že se nám to podařilo,“ potěšil úspěch andělského rozsvícení vánočního stromu Jančíkovou. „Před třemi lety jsme dělali tady na zámku menší program s Mikulášem, letos jsme se rozhodli pro obměněnou reprízu,“ objasnila místostarostka.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...