Dobré odpoledne, dnes je středa 24.4.2024
svátek slaví Jiří,
zítra Marek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

VIDEO + FOTO: Uplynulou neděli se v zámeckém parku Čech pod Kosířem po roce opět utkala vojska tří císařů. K jejich prvnímu setkání zde došlo v roce 2011, od té doby organizátoři ušli kus cesty. Historická bitva dostala opět zajímavý scénář, ovšem počet rekvizit a zejména jejich zapojení do příběhu se znovu dostalo zlepšení. To samé se dá říci o propojení bojové choreografie s dramatickou scénickou hudbou. Přestože návštěvnost ve srovnání s předchozími ročníky poněkud poklesla, i tak si na akci našlo cestu kolem pěti stovek diváků. Večerník byl mezi nimi!

Do daleka se rozléhající dunivé výstřely, dusot koňských kopyt, hustý dým stoupající z hlavní pušek i těžkých děl, jezdci, dělostřelci i pěšáci oblečení do historických uniforem rakouské, francouzské či ruské armády a v neposlední řadě civilní obyvatelstvo, které útrapami války trpí ze všech nejvíc. Tak to vše opět po roce přinesla ukázka historické bitvy, kterou svedla vojska při své pouti ke Slavkovu, kde se v roce 1805 konala slavná bitva tří císařů. 

Po předchozích krvavých střetech o francouzskou pokladnu pluku zakopanou u Slatinic či loňské rekonstrukci vypálení Olšan, Třebčína, Slatinic a Lutína se tentokrát na bojišti rozhodovalo o osudu do té doby poklidného města. „Pojďme na chvíli nahlédnout do našich dějin, ať víme, co se v budoucnu může přihodit i nám,“ vyzval stovky přítomných diváků majitel místního Muzea kočárů a zároveň hlavní organizátor celé akce Václav Obr v roli starého muže provázejícího malého chlapce po zavátých stopách historie.

Přítomní diváci se pak spolu s nimi přenesli o stovky let nazpět a sledovali válečnou řež, kterou mezi sebou svedli všeho schopní dobyvatelé a hrdinní obránci města. Zatímco jedni chtěli hlavně získat válečnou čest i kořist, ti druzí bojovali nejen za sebe, ale také za svůj domov a rodinu. Jedno však obě skupiny měly společné: šlo jim o holý život...

„Letos jsem zde podruhé. Jsem rád, že se u nás něco podobného pravidelně pořádá. Ovšem po předchozí zkušenosti jsme tentokrát vyrazili pouze se starším synem. Toho mladšího jsme raději nechali doma. Ty hrozivé rány z děla, to by nebylo nic pro něj. Chápu však, že něco podobného ke každé pořádné historické bitvě prostě patří,“ nechal se před Večerníkem slyšet jeden z přítomných návštěvníků.

Zda se na bitvu vojsk tří císařů budeme moci vypravit i po páté, to se teprve ukáže. Jisté však je, že důvod k návštěvě Čech pod Kosířem budou mít lidé opět za pár týdnů. Místo vojenské řeže tu však tentokrát dostanou příležitost, aby se zklidnili a rozjímali při Adventních večerech v Muzeu kočárů. Ten první se bude konat v sobotu 13. prosince od 17.00 hodin a vystoupí na něm Moravské mužské pěvecké sdružení v Olomouci, o týden později se tamtéž představí sopranistka Karolína Žmolíková. Velkým zážitkem bude nepochybně i recitál Vlasty Rédla, který do Muzea kočárů zavítá 9. ledna příštího roku. 



  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...