Dobré dopoledne, dnes je úterý 16.4.2024
svátek slaví Irena,
zítra Rudolf
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

44 ajetamNedočkavě nad nahozenými pruty vysedávali už začátkem letošního května. Kromě zklidnění po meditaci na březích čerstvě napuštěné plumlovské přehrady si ovšem domů až na výjimky nic neodnesli. V průběhu uplynulého týdne se situace pro příslušníky Petrova cechu zásadně změnila. V říjnu totiž byly do přehrady vypuštěny tisíce kaprů a candátků a stovky línů, štik, sumců a amurů. Po osazení následovala desetidenní doba hájení, která v úterý 28. října skončila. 

Po pěti letech bez vody byla rybářská sezóna na plumlovské přehradě konečně oficiálně spuštěna. A hned se ukázalo, že asi tisícovka prostějovských rybářů situaci na dlouho vypuštěné nádrži sledovala s ještě větší netrpělivostí než masa běžných rekreantů. Zatímco plavci se letos v létě k nádrži vraceli velice opatrně a vzhledem ke kolísavé kvalitě vody jejich počet rychle upadal, rybáři hned po osazení a zahájení rybolovu vzali nádrž útokem. 

V pátek odpoledne jste jich na všech březích plumlovské přehrady mohli napočítat desítky. „Byl jsem tady v úterý, ve středu, ve čtvrtek a jsem tu i dnes. Sice jsem za tu dobu chytil jenom dvě ryby, jednu v úterý a jednu před chvílí, ale zase se sem brzy vrátím,“ svěřil se Večerníku jeden z přítomných rybářů, který si po pěti hodinách prosezených u vody balil své nářadíčko. „Je všeobecně známo, že čas strávený na rybách se do života nepočítá. A kdo je trpělivý, ten tu uvidí i věci, které by jinde neviděl. Třeba včera večer si k hrázi přišla zaplavat skupinka pěkných otužilkyň,“ prozradil s úsměvem muž. 

Kousek od něj právě tahal z vody kapra asi dvanáctiletý kluk, který k přehradě vyrazil s otcem. „Táta dnes chytil jednu rybu, ale já už mám druhou. Je pěkná, měří asi šestačtyřicet centimetrů. Škoda, že si můžu domů vzít každý den jenom jednu,“ hlásil pokračovatel rodinné tradice. 

 

Ryby za čtyři sta tisíc 

 

Podobně bohaté úlovky přitom nebyly v pátek na přehradě ničím výjimečným. „Osazení přehrady už skončilo. Počítali jsme, že do ní vypustíme tisíc dvouletých a čtyři tisíce tříletých kaprů, dále pak tři stovky línů, tisíc štik, pět tisíc malých candátů, stovku sumců a stovku amurů. To se v podstatě podařilo naplnit. A až na candáty, které jsme museli nakoupit, jsme si vystačili s rybami z našich rybníků,“ potvrdil hospodář prostějovských rybářů Pavel Kosek. V přehradě tak skončily ryby z Prostějova, Hamer, Čelechovic, Dětkovic a Otaslavic, jejichž celková hodnota se šplhala ke čtyřem stům tisíc korun. Nejvíce ryb bylo do přehrady vypuštěno v polovině října. „Poté následovalo deset dní hájení, aby měly šanci se ve vodě aklimatizovat a nestaly se snadnou kořistí lovců. Od úterý však mohou všichni rybáři, kteří mají platné povolenky, bez problémů chytat,” potvrdil nám Pavel Kosek. 

Prostějovský rybářský svaz má dle dostupných informací asi tisícovku členů, po chudých letech s vypuštěnou přehradou se letos prodalo přibližně sedm stovek povolenek. Rybáře na přehradě pak v závislosti na počasí budeme moci vídat až do Silvestra.  

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...