Dobré ráno, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

43 hubertova 001FOTOGALERIE: Říká se, že nejkrásnější pohled na svět nabízí ten z koňského sedla. Pro letošní rok naposledy se o tom mohli přesvědčit milovníci těchto zvířat ve Lhotě u Konice. V areálu tamější stáje Arka se totiž uplynulou sobotu konala tradiční Hubertova jízda. Zapojilo se do ní celkem čtrnáct koní z ryze domácího prostředí i okolí, které neodradilo ani chladné podzimní počasí.

Celý program zahájila již v jedenáct hodin projížďka terénem do chatové oblasti poblíž Stražiska, kde následovala občerstvovací přestávka a po teplém čaji cesta zase zpět. 

A v časném odpoledni na vše již přímo v prostorách stáje Arka navázal závěrečný parkur. „Děkujeme všem za účast, jsme rádi, že k nám přijeli. Řada z vás pomohla s organizací, jedná se o symbolické rozloučení se sezonou. Jako když vodáci zamykají řeky. Oproti předchozím ročníkům byla účast sice trochu slabší, když jednou jsme zde měli i téměř čtyřicet koní. Hubertovy jízdy jsou teď ale všude po okolí a někteří se nakonec nezúčastnili, což se stává,“ hodnotila letošní ročník tradičního podniku Jana Mikešová, majitelka pořádající stáje.

Na Lhotu se tak dopravilo celkem čtrnáct koní, šest z nich bylo místních, zbývající osmička dorazila po svých či autem „Šest jezdců přijelo po kopytech, jak se říká, z Polomí, dva přepravníkem ze Ptení. Nejstarší kůň, co se zúčastnil Hubertovy jízdy, měl jednadvacet let. Jinak tu máme i čtyřiadvacetiletou kobylku, na níž jezdí děti,“ přiblížila Mikešová.

Touto akcí také započala na Lhotě zimní přestávka a sezona 2014 se stává minulostí. „Objížděly jsme s klisnou Larkou závody, jezdila na ní Hanka Machačová. Zúčastnily se čtyř oficiálních klání, na kterých si vedly průměrně,“ prozradila majitelka stáje. „Dále tu máme mladého čtyřletého koně, který vyhrál svůj první parkúr. My sami jsme letos pořádali dvě akce a ještě se účastníme hobby závodů,“ vyjmenovala Mikešová.

 

V následujících dnech dojde na úklid překážek a zazimování. „Koně musí chodit ven, i když se nezávodí. Budeme tak jezdit na vyjížďky, půjde především o odpočinek od skákání. Nemáme halu, takže přes zimu netrénujeme,“ zmínila organizátorka, jenž se nyní stará o celkem deset koní. „Jsou tady i někteří cizí, sem tam někdo přijde a někdo odejde, máme ale jedno volné místo. Příští rok se budou připouštět klisny, třeba se něco narodí,“ nastínila Jana Mikešová s tím, že nová sezona bude zahájena podle počasí. Pravděpodobně až po jarním posunutí času zpět na letní...


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...