Dobré odpoledne, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

06 prehradaPlumlovská přehrada v létě plná vody určitě nebude. Povodí Moravy chce její napouštění odstartovat koncem dubna. Jeho představitelé se přitom opakovaně vyjádřili, že už na letošní letní sezonu bude připravený Podhradský rybník. Jisté přitom je, že množství vody z přítoků na zaplnění obou vodních ploch stačit nemůže...

Jak to bude s letošním napouštěním přehrady? Na středeční tiskové konferenci v restauraci Pácl v Plumlově byli zástupci Povodí Moravy opatrní. „Koncem dubna bychom chtěli plumlovskou přehradu začít napouštět. Nepište tam ovšem, že jsme řekli, že se tak skutečně stane. V tuto chvíli to totiž nemohu slíbit. Stejně jako to, že přehrada bude plná vody. To bychom vodu do nádrže museli od května začít nosit v kýblech,“ vyjádřil se generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík. Bude se letos v létě v přehradě dát koupat? „Pokud nám příroda pomůže, tak snad ano,“ doplnil Světlík.

Z uvedeného tedy vyplývá, že plumlovské přehrady zaplněné vodou se v létě nesporně nedočkáme. Kolik vody do nádrže nakonec přiteče, bude záležet i na tom, jak to bude vypadat s Podhradským rybníkem...

„Podhraďák“ má být připraven už letos. Dá se to zvládnout?

Podle Světlíka by měl být už letos opět napuštěn Podhradský rybník. Ten byl za třiadvacet  milionů vybagrován, navzdory tomu se v něm loni v létě opět objevily jedovaté sinice. Následně jej vodohospodáři opět vypustili. A tak rybník nyní čeká na opravu hráze, která by se podobně jako v případě plumlovské přehrady měla nacházet v nevyhovujícím stavu. „Na letní sezonu bude Podhradský rybník připraven,“ odmítnul veškeré spekulace Světlík. Velkou otázkou přitom zůstává, kdy se dělníci do opravy hráze pustí. Vzhledem k tomu, že výběrové řízení na opravu hráze plumlovské přehrady trvalo téměř rok, dá se čekat, že hned tak to nebude. Pokud se rybník začne napouštět, stane se tak zřejmě později než koncem v květnu, kdy už by se měla napouštět přehrada.

Kolik vody bude v létě v přehradě?  

Napustit plumlovskou přehradu a zároveň Podhradský rybník během dvou měsíců tedy v průběhu května a června je kvůli množství přítoku fakticky nemožné. Loni se Podhraďák začal napouštět už v polovině února. Díky jarnímu tání byl plný poměrně rychle. To mu ovšem letos určitě nehrozí, napouštět se začne výrazně později. Proto se nedá čekat, že do přehrady do léta přiteče větší množství vody. Spíše se zdá, že lidé z Plumlova budou rádi, pokud se vůbec zaplní Podhradský rybník..

Hnědá, ale čistá

Nedělejme si rovněž iluze, že voda přitékající do přehrady bude průzračně čistá. Povodí Moravy chce v současné chvíli v první řadě zajistit, aby neobsahovala žádné živiny pro jedovaté sinice. K tomu má přispět síran železitý, který se bude s vodou mísit na přítocích do nádrže. „Voda bude díky němu hnědá. Pokud se nám tak podaří snížit obsah fosforu na polovinu, budeme úspěšní,“ vyjádřil se Radim Světlík. Povodí Moravy rovněž naznačilo, že za loňský  neutěšený stav kvality vody v Podhradském rybníce a možný špatný stav vody v plumlovské přehradě jsou odpovědné okolní obce. Kvůli tomu ovšem došlo k určité přestřelce. „Obce za znečištění vod určitě nemohou. Na vině jsou mimo jiné zemědělci,“ bránil se třeba Jaroslav Střelák, starosta Krumsína, kde vznikla přírodní čistička odpadních vod za více jak dvacet milionů korun.   

Přehrada jako Balaton hned tak nebude

O tom, že vody v přehradě nepochybně mnoho nebude, svědčí i to, že dosud na začátku nádrže nebylo vytvořeno čistící pásmo. To má zajistit filtraci podobnou té, kterou má například Balaton.  Jeho vznik Povodí Moravy prezentovalo již v roce 2011, dosud je však pouze ve stádiu projektu. „Kdy se začne budovat litorální pásmo? Tak to bych taky rád věděl... Letošní napouštění přehrady jeho vybudování ovšem určitě vadit nebude,“ reagoval Radovan Světlík.

Lidé v čistou přehradu už nevěří  

Z výše uvedeného vyplývá, že na napuštěnou přehradu tak, jak jsme ji znali před rokem 2010, si přes veškeré úvahy a možnosti budeme muset počkat minimálně do příštího roku. A zda vůbec voda v nádrži bude dlouhodobě čistá a vhodná ke koupání? To bychom si všichni určitě přáli, stále více lidí o tom ovšem velice vážně pochybuje. „Jestli se letos budeme koupat v přehradě? Tak to už jsem v novinách četl mockrát. Mně se tomu ale nechce vůbec věřit. Spíš to vypadá, že celé to bagrování byly vyhozené peníze. Přitom jen samotné bagrování přehrady a Podhraďáku přišlo na 138 milionů korun. Kdo ví, komu spadly do klína... A dokud neuvidím nějaký výsledek celé této slavné akce, tak mě nikdo nepřesvědčí o opaku,“ dopálil se po našem dotazu na to, co říká na situaci kolem přehrady, pan Miroslav, kterého v závěru týdne oslovil Večerník před nákupním střediskem v Plumlově. I na něm bylo vidět, že plumlovská přehrada je nejen pro místní občany více než žhavým tématem...


PŘEHRADA BEZ KAPRŮ!? Rybáři budou mít zřejmě utrum... 

Kromě plavců k plumlovské přehradě vždy mířilo i velké množství rybářů. Ti podle vyjádření Povodí Moravy budou muset ustoupit zájmům lidí, kteří se chtějí koupat v čisté vodě bez sinic! Buď čistá voda, nebo spokojení rybáři. Tak postavilo Povodí Moravy dilema, před kterým se právě nachází. A rozhodlo se udělat vše pro to, aby voda v plumlovské přehradě byla čistá. Podle Povodí Moravy totiž kaprovité ryby ze dna uvolňují látky důležité pro růst sinic. „Rybáře nepotěším. Pokud chceme, aby voda po napuštění přehrady zůstala čistá, budeme muset po napuštění počet ryb zejména těch kaprovitých výrazně snížit,“ vyjádřil se generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík.

Jak velké toto omezení bude? „To ještě není stanovené. Ovšem například ve vodárenských nádržích se chovají pouze raci,“ naznačil Světlík. Vypuštěná plumlovská přehrada pro prostějovské rybáře znamená dva prázdné revíry ze čtyř. Kromě toho jsou kapři pro všechny velmi cennou rybou. Nad tím, že by měli způsobovat rozvoj bakterií v přehradě, vyjádřili rybáři údiv. „Kapr za nic nemůže! Ten byl v přehradě vždy a sinice v ní tolik nebujely. Na vině jsou splachy fosfátů a dusičnanů z polí a odpady z domácností i průmyslu,“ vyjádřil se Pavel Müller, jednatel Moravského rybářského svazu Prostějov.


Starý most na přehradě půjde za měsíc k zemi

Stavbaři pokračují v opravách hráze plumlovské přehrady. Na postupné položení speciální těsníci fólie k návodnímu líci, zasypání nejprve filtrační vrstvou a poté vrstvou z lomového kamene, navážou do konce února práce na koruně hráze a na vlnolamu.

„Počátkem března by měly začít bourací práce na konstrukci starého mostu poblíž vypouštěcí věže,” uvedl generální ředitel Povodí Morava Radim Světlík, který zopakoval, že oprava plumlovské hráze za 136 milionů korun je jednou z nejnáročnějších vodohospodářských akcí v republice. Po opravě hráze by dle Světlíka měla přehrada minimálně dalších 50 let bez problémů dál sloužit svému hlavnímu účelu, kterým je ochrana lidí před povodněmi.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...