- 30. leden 2013
- 1505x
Tohle vám ani ten největší obchodní řetězec nenabídne... Pochoutky vyrobené z nesporně kvalitní domácí zeleniny a ovoce upravené podle těch nejlepších rodinných receptů mohli ochutnat všichni, kteří v sobotu po obědě dorazili do košíkárny Domova u rybníku ve Víceměřicích. Jelikož se této obci všeobecně přezdívá Mexiko, místní zahrádkáři zde letos uspořádali již šestý ročník oblíbené Mexické zeliády.
Letos se ve Víceměřicích sešlo celkem šestadevadesát vzorků nejrůznějších pochoutek, které se utkaly v celkem čtyřech kategoriích. Bojovaly tu různě ochucená zelí, okurky, zeleninové přílohy a ovocné mlsy, kterých se nakonec potkalo o dvacet vzorků méně než loni, kdy ve Víceměřicích zaznamenali rekordní účast. Ubylo hlavně lidí z Víceměřic, přičemž se dá spekulovat, jestli místní už možná neví, s jakým novým receptem by přišli, či je akce až tolik nebaví... Zato počet přespolních účastníků se udržel, což mohlo na druhou stranu organizátory potěšit.
„První rok jsme začínali pouze s pětadvaceti vzorky zelí, loni se tu sešlo asi maximum toho, co jsme vůbec schopni zvládnout. Tento rok se na účasti negativně podepsala chřipka. Přitom je známo, že každý, kdo si dopřává zelí, je díky obsahu vitamínu C před touto chorobou velmi dobře chráněn,“ zmínil se Petr Buriánek ze svazu zahrádkářů, který akci pořádal. Jeho předseda Ludvík Ševčík pak do soutěže věnoval také hlavní ceny, jimiž byly krásné hrnce na zelí.
Členská základna Svaz zahrádkářů ve Víceměřicích sice stárne, snaží se však být velice aktivní. Donedávna v malé obci zahrádkáři pořádali plesy i kuriózní prvomájovou obecní lóbačku. Nyní se zaměřují nejen na zeliádu, ale také na „vrcholový výstup“ na nedalekou Předinu. O všech jejích akcích informují velmi moderně zpracované webové stránky.
A jak to letos dopadlo?
V kategorii „Zelí“ zvítězila Alena Novotná, nejlepší „Okurky“ připravila Jarmila Ševčíková a v kategorii „Ovocných mlsů“ obhájila vítězství Jarmila Horáková. Mezi trojici vítězek z Víceměřic se dostala ještě Dana Kopová z Doloplaz. Její červená řepa dochucená zelím a křenem byla v nejobsazenější kategorii vyhodnocena jako „Nejlepší příloha“.
Vítězný recept na: VIŠNĚ VE SLIVOVICI
V obrovské konkurenci loni ve Víceměřicích zvítězila Jarmila Horáková s jednoduchým receptem na Višně ve slivovici. Jak se tato pochoutka připravuje? Do velké sklenice dáme 2kg zralých višní, 1/2 kg cukru a 1 litr alkoholu (vyskočka, slivovice, vodka, režná, rum). Necháme minimálně 4 týdny na sluném místě na okně louhovat. Višně sníme a nálev vypijeme.