Příjemnou noc, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Tohle normální člověk nikdy nepochopí. Druhou turistickou sezónu jedné z hlavních dominant prostějovského regionu předčasně ukončil nájezd vandalů. Z krásné rozhledny na Kosíři totiž někdo vymontoval kovové šrouby! Po dohodě se statikem byl objekt pro veřejnost uzavřen. Nebyl to přitom první podobný nájezd nenechavců na tento cíl...

V současné době je rozhledna z důvodu vandalismu a nutných oprav uzavřena. „Na vzniklou situaci jsme přišli zcela náhodou ve středu jedenadvacátého října. Dole jsme objevili nějaké vymontované šrouby, při bližším zkoumání jsme zjistili, že jich na rozhledně chybí víc. Po dohodě se statikem jsme se kvůli bezpečnosti rozhodli rozhlednu uzavřít. Nemyslím, že by se vytahováním šroubů chtěl někdo obohatit, spíš si z toho udělal zvláštní adrenalinový sport,“ zauvažovala předsedkyně mikroregionu Kosířsko Hana Rozsypalová. Stavbu nyní bude muset podrobněji prohlédnout statik a vytahané šrouby i matice nahradit novými. „Otevřeno by opět mělo být až na Novoroční výšlap. Do té doby bude vše opět v pořádku,“ přislíbila Rozsypalová. 

Rozhledna stojící na hanáckém Mont Blancu čelí nájezdům nejrůznějších existencí už od svého slavnostního otevření v červnu 2013. „Ukradli nám tu už například řetězy či sloupky. Dokonce někdo odtáhl těžký rošt umístěný před schodištěm. Absolutně nechápu, komu se vyplatilo se s něčím takovým tahat,“ posteskla si šéfka mikroregionu Kosířsko.

Jeho zástupci se už setkali s řadou návrhů, aby rozhledna byla otevřena bez omezení v průběhu celého roku. „Právě kvůli vandalům ale něco takového není bohužel myslitelné! To by nám jich po rozhledně šplhalo ještě více než nyní. Samozřejmě, že stále přemýšlíme, jak něčemu takovému předcházet. Umístili jsme zde například fotopast, ale i tu už nám někdo ukradl,“ zmínila se Hana Rozsypalová.

Určitým štěstím alespoň může být, že vandalové na Kosíři řádili nedlouho před koncem turistické sezóny... Rozhledna měla být otevřena prakticky již jen jediný víkend. Zatímco loni přišlo pětadvacet tisíc turistů, tento rok byla návštěvnost o něco nižší. „V tomto ohledu nám nepřálo počasí. Ve velkých vedrech se nikomu do kopce šplhat nechtělo a raději zamířil k vodě. I tak se jen přes prázdniny na vrcholu rozhledny vystřídalo něco přes čtyři tisíce lidí. Z toho bylo dva a půl tisíce dospělých a zbytek děti,“ konstatovala napůl spokojeně předsedkyně mikroregionu Kosířsko.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...