Dobré odpoledne, dnes je středa 24.4.2024
svátek slaví Jiří,
zítra Marek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Zámek v Čechách pod Kosířem má poprvé ve své dlouhé historii svého kastelána. Stal se jím třiatřicetiletý milovník historie Martin Váňa, který zvítězil ve výběrovém řízení vypsaném Vlastivědným muzeem Olomouc. To je už nějakým časem správcem empírové památky obklopené jedinečným anglickým parkem. Zámek se po třech etapách rekonstrukce financované zejména Olomouckým krajem nyní chystá na opětovné otevření, které je plánováno na první aprílový den příštího roku.

Nový kastelán Martin Váňa pochází z Prostějova, kde vystudoval Cyrilometodějské gymnázium.  Následně absolvoval obor historie-latina na Univerzitě Palackého v Olomouci a byl učitelem na gymnáziu v Uničově. Zkušenosti s historickými památkami získal jako průvodce na hradě Bouzov či při brigádě pro Národní památkový ústav. S čím do nové funkce nastupuje? „Zámek v Čechách pod Kosířem má podle mě obrovský potenciál, který v současnosti není využitý. Zatím se tu občas konají pouze nějaké akce v parku či svatby v oranžerii. Byl bych rád, pokud by se nám prostřednictvím různých aktivit podařilo zámek výrazně oživit a zapojit ho do dění v celém mikroregionu Kosířsko. Chceme například navázat na úspěšné akce, které se tu v minulosti konaly, jakými byl řekněme kostýmovaný Den na panském sídle. Rovněž bychom rádi ještě více prohloubili spolupráci s úspěšným Muzeem kočárů,“ představil exkluzivně Večerníku svoji vizi Martin Váňa, který v současnosti žije v Olomouci a do Čech pod Kosířem dojíždí. Výhledově ovšem skutečně okusí pravý „život na zámku“. „Součástí objektu by měl být v budoucnu i služební být kastelána. Nicméně k tomu je daleko, dříve jak příští rok se určitě stěhovat nebudu,“ reagoval na náš dotaz Martin Váňa. 

Na zámku v současné době finišuje třetí etapa jeho rekonstrukce, která by měla být na podzim dokončena. Díky ní se opraví západní křídlo prvního podlaží a celé druhé podlaží. Upraven bude též vstup pro návštěvníky. I po probíhající rekonstrukci však bude v budoucnu nutné opravit přibližně další čtyři pětiny vnitřních prostor, kromě nich také ještě krovy, střechu a fasádu celého zámku. Na základě zprávy Olomouckého kraje zbývá provést práce minimálně v hodnotě 250 milionů korun. „Právě probíhající opravy zajistí, že zámek bude opět přístupný veřejnosti. Jakmile skončí stavební práce, pustíme se do zařizování interiérů tak, aby na jaře už byla připravena atraktivní trasa pro návštěvníky,“ nastínil Martin Váňa.

Součástí zámku se podle původních záměrů měla stát pamětní síň Josefa Mánesa. Ta ovšem nebude. „V první řadě chceme připravit prohlídkovou trasu zámku, na níž bude tento slavný malíř spojený s historií daného místa velmi často zmiňovaný. V současnosti jednáme s řadou institucí, mezi které patří například Národní galerie či Národní muzeum. Do Čech pod Kosířem chceme zpět dostat nábytek, obrazy a další zařízení, které se roztrousily po různých koutech České republiky,“ zmínil se nový kastelán, jenž už chystá program velkolepého slavnostního otevření. To proběhne první dubnový den příštího roku. „Společně se zámkem bude zpřístupněna i opravená rozhledna v přilehlém parku,“ prozradil na závěr Martin Váňa.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...