Dobré ráno, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

41 rozhlednaVěřte nevěřte, ale je tomu skutečně tak. Po desetiletí nejrůznějších sporů se začne stavět rozhledna na hanáckém Mont Blancu. Stavba by měla být slavnostně zahájena v pátek 12. října v 16.00 hodin za přítomnosti hejtmana Olomouckého kraje Martina Tesaříka. Vyhlídková plošina se bude nacházet ve výšce pětadvaceti metrů nad terénem.

Jak už jsme informovali, rozpočet na stavbu rozhledny se zastavil na šesti a půl milionech korun. Podle návrhu prestižní brněnské architektonické kanceláře ji postaví prostějovská Stavební společnost Navrátil. „Tři miliony na stavbu rozhledny dá Olomoucký kraj, zbytek půjde z veřejné sbírky a z rozpočtu mikroregionu Kosířsko,“ prozradila Večerníku předsedkyně mikroregionu Hana Rozsypalová s tím, že zatím není úplně jasné, kolik peněz veřejná sbírka nakonec ´hodila´. „Na kontě sbírky máme v tuto chvíli asi milion korun, další peníze máme slíbené. Předpokládáme, že konečný výtěžek bude minimálně dvojnásobný. Nicméně rozhledna je nyní nižší, než byl původní návrh, který počítal s dvěma stovkami schodů. Těch nakonec ubylo,“ upřesnila v pátek Hana Rozsypalová.

Známý je i termín, ve kterém by měla být rozhledna dokončena. „Stavbaři se zavázali, že rozhledna bude stát nejpozději do konce května příštího roku,“ zmínila se Rozsypalová. Podle jejích slov by během turistické sezony měla být rozhledna otevřena každý den.

Nová stavba má už od ledna loňského roku položený základní kámen. Ten se nachází na místě bývalé rozhledny, kterou v roce 1927 slavnostně otevřel místní turistický spolek. Šlo o jednoduchou dřevěnou konstrukci o výšce šestadvaceti metrů. Stála zde do roku 1939, pak musela být zbourána. Nyní tedy dojde na novou...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...