Dobré poledne, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Zavřeno! Druhým týdnem již nemají občané Čelechovic na Hané možnost nákupu základních potravin přímo v bydlišti. Svůj provoz zde totiž nedávno ukončil jediný(!) obchod, a tak bezmála tisícová obec strádá... „Momentálně mě to trápí šíleným způsobem,“ vyjádřila se k tíživé realitě exkluzivně pro Večerník Jarmila Stawaritschová, čelechovická starostka.

Čelechovice na Hané přitom nejsou žádnou bezvýznamnou tečkou na mapě, zastrčenou někde na chvostu regionu. V obci funguje základní škola, knihovna nebo mateřská školka, disponuje vlakovou zastávkou a také autobusové spojení dostatečně pokrývá potřeby občanů. „Je to ostuda, že v současnosti nemáme fungující obchod. Vnímáme to jako akutní problém. Přemýšlím o vhodném objektu, který bychom i za cenu sníženého nájemného někomu nabídli. Stávající prodejna je totiž soukromá a na nemovitost je několik exekucí,“ vysvětluje Stawaritschová a dodává: „Ještě jsme to v zastupitelstvu neprobírali, ale došla jsem k závěru, že žádný vhodný objekt bohužel momentálně k dispozici není. Obchod musí být v centru obce, dosažitelný pro lidi.“

Další možností, která se starostce honí v hlavě je i oslovení firmy COOP, která provozuje v regionu nespočet prodejen. „Je to také jedna z variant. Mohlo by se něco vybudovat na nějakém veřejném prostranství. Muselo by se však jednat o stavbu, která by byla v souladu s územním plánem. Například montovaný systém, by se mi moc nelíbil,“ zamyslela se starostka. Nabízí se i využití nádražní budovy, ale to je běh na delší trať. „Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby se daly nádražní prostory využít. Možná zvážíme oslovení společnosti České dráhy s nabídkou a uvidíme. My ale potřebujeme problém vyřešit co nejdříve a tato jednání budou asi dlouhodobějšího rázu,“ nevidí však nikterak brzké světélko na konci tunelu. 

V současnosti je tak více než tisíc občanů Čelechovic na Hané, Kaple i Studence nuceno jezdit nakupovat k sousedům. „Momentálně situaci řešíme tím, že jsme požádali pojízdnou prodejnu pečiva, aby zajížděla také do Čelechovic. Jsem si však vědomá, že to není vůbec ideální stav. Spíše hrozný...,“ uzavírá s bezmocným krčením ramen Jarmila Stawaritschová.

Podobně vnímají situaci i sami občané. „Je to špatné! Obchod chybí, hlavně pro starší lidi musí být stávající situace hrozná,“ vyhrkl ze sebe jeden z čelechovických občanů Roman Jedlička a doplnil: „Já pracuji ve městě, jezdím autem a tak nemám problém nakoupit tam. Manželka je doma s dítětem, a když nutně něco potřebuje, tak si zajedou s kočárkem do Smržic. Starší lidé bez aut, však musí mít obrovské problémy. Teď je ještě teplo, tak se i vypraví do Smržic, ale v zimě bez obchodu… Nedokážu si to představit!“  

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...