Dobré odpoledne, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Ve škole v Čechách pod Kosířem dochází k výrazným personálním změnám. Jak Večerník zjistil, pět z dvanácti zaměstnanců totiž s koncem školního roku odchází. Mezi některými občany se přitom hovoří o možné šikaně ze strany ředitelky školy! Tuto skutečnost však nikdo nepotvrdil. Vedení obce, coby zřizovatel školy, nevidí důvod do takto vzniklé situace zasahovat.

Základní a mateřská škola v Čechách pod Kosířem má celkem dvanáct zaměstnanců. Po vzájemné dohodě toto zařízení opouští učitelka základní školy, vychovatelka a dvě školnice. Do plánovaného starobního důchodu odchází učitelka mateřské školky. V souvislosti s hromadným odchodem jde po obci mezi několika rodiči nejrůznější šeptand... O konkrétních problémech však nikdo z odcházejících otevřeně hovořit nechce. „Nezlobte se, ale nic bližšího vám neřeknu. Běží mi výpovědní lhůta,“ vyjádřila se odcházející učitelka Šárka Plevová, kterou Večerník v této souvislosti oslovil a jenž byla jako jediná ochotna se k problému vyjádřit. 

Naopak vedení školy s komunikací problém rozhodně nemá. „Uvědomuji si, že se jedná o nepříjemnou situaci. Nicméně jde o shodu náhod, nic víc v tom není. Nikdo nebyl propuštěn, všichni odcházejí po vzájemné dohodě. Paní vychovatelka Šišková dle svých slov odchází na lepší místo, kde bude moci plně uplatnit svoji kvalifikaci. Paní učitelka Plevová mi řekla, že v jejím životě nastal zlom a údajně zvažuje své další působení ve školství. Paní učitelka Krestýnová odchází do plánovaného starobního důchodu. Co se týče obou školnic paní Navrátilové a paní Jurníkové, tak tam jsem dlouhodobě nebyla spokojena s plněním jejich pracovních povinností,” vysvětlila ředitelka školy Iveta Slámová, podle které je zásadní, že se situace nikterak nedotkne žáků. „Na vzniklou situaci jsem okamžitě zareagovala tak, aby se personální změny nijak nedotkly našich studentů, o které nám jde především. Věřím, že i nový tým se bude nadále snažit hlavně o to, aby škola vzkvétala a nabídla žákům nejen co nejlepší vzdělání, ale i řadu nezapomenutelných zážitků při účasti na nejrůznějších akcích od Drakiády až pohádkovou cestu zdejším zámeckým parkem,“ dodala Slámová.

Vedení školy má v tomto i podporu zřizovatele, kterým je obec. „Obešel jsem si poctivě všechny zaměstnance školy, abych si udělal vlastní obrázek na celou, přiznávám, že dosti nepříjemnou situaci. S žádnou oficiální stížností na šikanu ze strany ředitelky školy vůči zaměstnancům jsem se nesetkal. Faktem je, že mezi některými občany se o něčem podobném mluví, ale všechno zůstává pouze v rovině náznaků. Oficiálně si nikdo nestěžoval, takže vedení obce nemá důvod na vzniklou situaci reagovat,“ uvedl Milan Kiebel, starosta Čech pod Kosířem.

Je pravdou, že na chování paní ředitelky si stěžovaly obě odcházející školnice. „V žádném případě se však nejedná o šikanu, což obě potvrdily. Podle mě se jedná o klasický vztah na pracovišti mezi nadřízeným a podřízeným a o odlišnou představu na plnění pracovních povinností,“ dodal starosta s tím, že pokud by k něčemu podobnému mělo dojít i v budoucnosti bude se vedení obce situací zabývat. 

Místní děti nebyly přijaty do mateřinky. Proč? 

V souvislosti s aktuální situací se objevily i některé skutečnosti, se kterými někteří z místních nejsou spokojeni.  Asi šest z nich mělo v roce 2012 problém s přijetím svých dětí do zdejší školky. „Celý život žiji v Čechách pod Kosířem a založil jsem tu i rodinu. Když jsme před třemi roky moji tehdy tříletou dceru chtěli přihlásit do místní mateřské školy, dostali jsme zamítavé stanovisko. To samé se opakovalo o rok později. Přitom přijaty byly děti ze sousedních vesnic. Teprve, až jsem se hodně hlasitě ozval, tak dceru do školky vzaly,“ svěřil se Večerníku Radim Šťastný. Podle ředitelky školy jsou děti přijímány na základě kritérií, které si každá škola stanovuje sama. „Samozřejmě, že dáváme přednost místním a hlavně dětem před nástupem povinné školní docházky, zohledňujeme také individuální potřeby dětí a jejich rodičů,“ reagovala na tento problém ředitelka Iveta Slámová.

Situaci v Čechách pod Kosířem bude Večerník i nadále bedlivě sledovat.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...