- 20. duben 2015
- 3149x
VIDEO+FOTOGALERIE „Dobrá slivovice se pije jen při dvou příležitostech. V den, kdy máme narozeniny, a v den, kdy je nemáme!“ Tak tímto heslem pozvali letos organizátoři z vodáckého oddílu SQ Prostějov všechny přítomné k největšímu koštu ovocných pálenek a domácích likérů v Olomouckém kraji. V Mostkovicích mohli lidé uplynulou sobotu ochutnávat z celkem 889 vzorků ze 111 obcí České a Slovenské republiky. A Večerník byl u toho!
V mostkovické sokolovně to v sobotu 18. Dubna hučelo jako v úle. Na košt sem dorazily desítky lidí a i letos měly rozhodně z čeho vybírat. Mezi koštéry se sešla pestrá společnost od zkušených paličů, kterým zas někdo „koupil tričko s břichem“, přes sportovně vyhlížející mládence až po celou plejádu půvabných mladých žen a dívek.
Samotné pálenky a likéry se utkaly v celkem třinácti kategoriích. Kromě slivovic šlo o kořalky z meruněk, hrušek, jablek, třešní, mirabelek, vína, špendlíků, broskví či višní. Mezi specialitami se objevily i destiláty z piva, režné, bourbonu, becherovky, griotky, máty či dokonce pampelišek. A letošním šampionem se stal Rostislav Čupera z Velké nad Veličkou, který svou vítěznou slivovici vypálil z durancie v roce 2011.
V obrovské konkurenci téměř devíti stovek pálenek se neztratily ani ty, které vypálili lidé z prostějovského regionu. Meruňkovice pořádajících Vodáků SQ skončila druhá, stejné místo obsadila hruškovice Vladimíra Bočka z Mostkovic. Vítězství v kategorii mirabelek si pak odnesla Petra Karafiátová z Prostějova. „Mirabelky na pálenku jsem sbírala s kamarádem na polní cestě u Otonovic, táta je pak nechal předloni vypálit tady v Mostkovicích,“ prozradila Večerníku sympatická dívka, která je zároveň dcerou jednoho z hlavních pořadatelů. O protekci se však v případě jejího vítězství rozhodně jednat nemohlo, vždyť neoznačené vzorky hodnotili nestranní porotci z celé České republiky. Navíc pro Petru Karafiátovou nešlo o první úspěch na podobné soutěži. Její pálenka z mirabelek nejvíce chutnala návštěvníkům letošní Vranovské štamprle, která se konala začátkem března v restauraci U Toma v Kelčicích.
Novinkou letošního Mostkovického kaléšku byla premiérová soutěž o nejlepší jednohubkovou pomazánku, v rámci níž lidé mohli ochutnat z celkem jedenácti domácích pomazánek. Podle pořadatelů se také letos šampionem koštu fakticky stali úplně všichni, kteří dodali alespoň jeden vzorek. Vždyť i letošní ročník Mostkovického kaléšku se konal pod heslem „Není důležité zvítězit, ale vypálit“. Organizátoři zároveň nezapomněli poděkovat všem vystavovatelům a také mostkovickým sokolům za poskytnutí prostor pro akci. „Bez jejich pomoci by se akce jen těžko uskutečnila,“ zmínil se Lubomír Karafiát.