Dobré dopoledne, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

VIDEO Vesnička Hačky má v současnosti pouhých 98 obyvatel. Svoji historii však začala psát již na počátku čtrnáctého století. Za více jak sedm set let od jejího vzniku se do ní dosud nesjelo tolik cyklistů jako tento víkend. Uplynulou sobotu totiž právě sem vyrazily stovky milovníků cyklistiky ze širokého okolí. Svojí výpravou všem svým kolegům slavnostně otevřeli cesty celého Olomouckého kraje. A Večerník byl u toho!

Jestli někdo považuje třináctku za nešťastné číslo, tak je na omylu. Důkazem může být třeba pravidelné slavnostní otvírání cyklistické sezóny v Olomouckém kraji, které se letos v Hačkách na Konicku konalo již potřinácté. Pověrčivý člověk by v takovém případě asi čekal chlad, silný vítr, kroupy a pár prokřehlých a mračících se cyklistů choulících se v prostorách zdejší hasičské klubovny zvané Bumbálka. Jenže přesný opak byl pravdou!

„Letos k nám přijelo přes 340 cyklistů z celého Olomouckého kraje. Je to zatím vůbec nejvyšší účast. Počasí vyšlo skvěle a panuje tu fantastická atmosféra,“ netajil své nadšení hlavní organizátor akce a někdejší trenér olomouckých cyklistů Václav Kyba, známý jako Kybson. Všichni, kteří se u Bumbálky letos zaregistrovali, dostali světla na kolo, která věnovalo olomoucké hejtmanství.

Po třinácté hodině se již tradičně někteří z výletníků vydali od Bumbálky k dominantě širokého okolí, kterou je historický větrný mlýn patřící právě Kybsonovi a jeho podnikavé ženě Zdeňce. „Manžel mě zase vypekl, přijela za ním spousta kamarádů a to jsou chvíle, kdy nezná manželku,“ čertila se na oko paní Zdeňka, když samotná spěchala od Bumbálky ke společnému stavení, kde na ni už čekaly desítky hostů a další stále přijížděly. „Až do roku 1953 se ve mlýně mlely kroupy, poté chátral. Koncem šedesátých let ho objevil můj tatínek, který ho začal rekonstruovat nikoliv však jako mlýn, ale jako chalupu. My s manželem už to tady obýváme osmnáct let a v jeho práci pokračujeme. Přestože jsme tu již tak dlouhou dobu, tak vám mohu říct, že když tu začne pořádně foukat, tak mně někdy bývá i úzko,“ prozradila návštěvníkům Zdeňka Kybová, kterou manžel na holičkách přece jen nenechal. Dorazil nedlouho poté, co prvním návštěvníkům otevřela vrátka vedoucí na dvorek u stavení.

Pokud jste se v sobotu do mlýna v Hačkách nedostali, nemusíte si zoufat. „Každého, kdo si k nám najde cestu, rádi kdykoliv uvítáme. Jen to nesmí být zloděj,“ uzavřeli sympatičtí manželé Kybovi, kterým v Hačkách místní celkem logicky přezdívají „Větřáci“.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...