Dobré odpoledne, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

23 vanekOno se řekne „jenom“ tráva. Pokud se ale do pěstování této rostlinky pustíte ve velkém, vyděláte na tom víc peněz, než pokud byste na plný úvazek prodávali pervitin a k tomu ještě brigádně kradli auta. I v Prostějově najdete velké množství pěstíren. Králem ve svém oboru byl zřejmě osmatřicetiletý Roman Vaněk. Pěstírny měl hned tři - v kotelně na okraji Plumlova, v prostějovské ulici Stanislava Manharda a jednu i v sousedním Přerově. Policisté v nich zabavili pětadvacet kilo neobyčejně kvalitní marihuany za více jak čtyři a půl milionu korun. Dámy a pánové, kdo z vás to má?

Ve čtvrtek uplynulého týdne se Roman Vaněk naposledy postavil před senát Krajského soudu v Brně. Za pěstování trávy v „interiéru“ hrozilo dosud netrestanému zahradníkovi osm až dvanáct let vězení. Do této chvíle si už „odseděl“ více jak rok ve vazbě. Do ní byl vzat po březnové policejní razii v Plumlově. Elektřinu do svých špičkově vybavených pěstíren navíc odebíral „načerno“. Nic jiného mu ani nezbývalo, obrovský odběr potřebný pro jeho velkopěstírny by ho u distributorů velmi rychle prozradil. Jen za necelého tři čtvrtě roku tím dle znaleckého posudku prokazatelně způsobil škodu za téměř dva miliony korun.

Vaněk: „Chtěl jsem trávou léčit!“

Svoji obhajobu Vaněk, stejně jako řada jemu podobných postavil na tom, že jeho záměrem bylo pěstovat konopí pouze pro léčebné účely. „Je mi líto, že jsem úmyslně pěstoval konopí a kradl elektřinu. Uvědomuji si, že jsem tím překročil zákon. Neměl jsem však jinou šanci, jak se v pěstování marihuany zdokonalit. Odmítám, že bych chtěl něco prodat,“ snažil se u soudu obhájit Roman Vaněk. Senát Krajského soudu v Brně mu však neuvěřil, uznal ho vinným a poslal ho na devět let do vězení. Rovněž mu udělil povinnost zaplatit škodu, kterou způsobil nelegálním odběrem elektřiny.

Nebyl sám

Druhým spoluobžalovaným, který si společně s Vaňkem vyslechnul rozsudek, byl sedmadvacetiletý Ondřej Zaoral z Kostelce na Hané. Ten se u Vaňka nechal zaměstnat a pomáhal mu s pěstováním konopí v jeho plumlovské pěstírně. „O dům jsem přišel kvůli dluhům svého strýce. Potřeboval jsem si vydělat peníze, abych měl z čeho žít, proto jsem se u pana Vaňka nechal zaměstnat,“ snažil se vysvětlit Zaoral, který od soudu odešel s třemi roky natvrdo. 

Policie rovněž po zásahu v Plumlově pásla i po Jiřím A. (49), který je známý jako majitel mlýna v Hamrách. Muž, který svého času plánoval v Podhradské ulici v Plumlově vybudovat penzion, ovšem nakonec v celé záležitosti překvapivě vůbec obžalován nebyl.

Proč mu nestačily příjmy z podnikání?

Romanu Vaňkovi soud prokázal, že marihuanu pěstoval minimálně od července 2011. Není však vyloučeno, že tak činil podstatně delší dobu. Kromě nelegálního pěstování konopí zvládal absolvent zahradnické školy rovněž také ve svém oboru podnikat. Řadu zakázek dostával například od olomouckého magistrátu, obrat jeho firmy činil přes milion korun ročně. To mu však očividně nestačilo. Kde všechny peníze končily? Podle informací z  jeho blízkého okolí byl Roman Vaněk známý jako velmi náruživý muž, který při četných návštěvách veřejných domů penězi rozhodně nešetřil. O to více musí nyní strádat ve vězení...

O tom, jak dlouho si v něm nakonec ještě pobude, dosud nebylo zcela rozhodnuto, odvolání totiž bude ještě jedniu Vrchní soud v Brně.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...