Příjemnou noc, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

10 dubany_razieProstějované pozor! Policie varuje před drsňákem, který podle jejich indicií byl jedním ze tříčlenné lupičské bandy, jež ve čtvrtek 21. února brutálním způsobem v Přemyslovicích přepadla dodávku bezpečnostní agentury a po střelbě na osádku odjela s tučným ziskem více než třiceti milionů korun. Údajně krajně nebezpečný Ján Bakalár je teď v pořadí hledaných osob po celém kraji číslo jedna! Jak Večerník zjistil, policejní komando ho dokonce i s vrtulníkem nahánělo v pondělí časně ráno v Dubanech, kde Bakalár žil se svojí přítelkyní. „To přehnali, takhle k nám do baráku vrazit. Je to celé blbost, dědek, jak jsme mu říkali, tu dodávku v Přemyslovicích nepřepadl,“ tvrdí Večerníku rodina Bakalárovy partnerky. „Sám jsem z toho byl v šoku. Lidi mi ve čtyři hodiny ráno volali, že máme nad vesnicí ufony,“ svěřil se nám také starosta Vrbátek Ivo Zatloukal.

Pondělí, čtyři hodiny ráno a v centru Duban se rozsvítilo jako někdy v létě na pláži na Tahiti. Policejní vrtulník s termovizí si obrovským reflektorem posvítil na dům číslo 117 rodiny Štrajtových. Současně s tím vtrhlo do baráku policejní komando!  

Důvod byl jasný, s přítelkyní tu žil hledaný Ján Bakalár, muž podezřelý z přepadení securitního vozidla v Přemyslovicích a krádeže více než třicet milionů korun. „Mohu potvrdit, že v pondělí časně ráno provedli kriminalisté z Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci v součinnosti se zásahovou jednotkou Policie ČR Moravskoslezského kraje pátrací akci v obci Dubany na Prostějovsku a následnou domovní prohlídku v jedné z místních nemovitostí. K akci mohu jen sdělit, že zásah se nesetkal s úspěchem, hledaný Ján Bakalár tady nalezen a zajištěn nebyl,“ uvedla pro Večerník Marie Štrbáková, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci s tím, že intenzivní pátrání po Bakalárovi i vyšetřování loupeže z Přemyslovic pokračuje v neztenčené míře i nadále.


Loupež v Přemyslovicích: POLICIE má prvního podezřelého

JÁN BAKALÁR - v kraji hledaný muž číslo jedna. Podle policie je jedním ze tří zakuklených samopalníků, kteří ve čtvrtek 21. února přepadli v Přemyslovicích dodávku pražské bezpečnostní agentury Loomis. Střelbou ze samopalu a brokovnic přinutili posádku k opuštění auta, načež z něho vybrali přes třicet milionů korun. Třítýdenní intenzivní pátrání kriminalistů z celého Olomouckého i Moravskoslezského kraje přineslo první výsledky. Policie vyhlásila pátrání s varováním, že Ján Bakalár může být stále ozbrojený a pro každého nebezpečný...

Podle toho, co prezentovala během uplynulého týdne policie, jsou si vyšetřovatelé zřejmě stoprocentně jistí, že Ján Bakalár má v loupeži prsty. „Podezřelý muž se měl dopustit dne 21. února 2013 kolem 8.25 hodin jako jeden ze tří pachatelů v obci Přemyslovice na Prostějovsku loupežného přepadení vozidla Ford Transit společnosti LOOMIS. V uvedené době tři ozbrojení pachatelé zastavili firemní vozidlo a pod hrozbou střelby přinutili posádku vozidla k vydání finanční hotovosti. Ke zranění osob nedošlo. Pachatelé se pohybovali za pomoci dosud neustanoveného terénního vozidla khaki barvy nebo barvy světle lahvově zelené,“ připomněla Marie Štrbáková, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci.

Pátrání po bývalém trestanci z Mírova se rozběhlo na plné obrátky. Už v pondělí časně ráno ho marně naháněla policejní zásahová jednotka v Dubanech. Ján Bakalár tady totiž žil u přítelkyně. Její rodina, se kterou Večerník hovořil, však tvrdí, že „dědek“, jak ho všichni přezdívají, je nevinen a s loupeží v Přemyslovicích nemá absolutně nic společného.

Policie je však jiného názoru a doslova po Bakalárovi pase. Zjištění místa jeho pobytu a zadržení je prioritou pro každého policistu. „Hledaný muž je ozbrojený a může být velmi nebezpečný! Občany žádáme o pomoc při pátrání po hledané osobě, ale nikomu nedoporučujeme, aby se ho pokoušel sám zadržet. Pokud ho kdokoliv z veřejnosti spatří, ať prosím zavolá na tísňovou linku 158,“ žádá Marie Štrbáková, mluvčí krajských policistů.
Rodina se Jána Bakalára zastává. „DĚDEK“ neloupil!

Málem je trefil šlak, když jim do domu v pondělí ve čtyři hodiny ráno vtrhlo policejní komando! Rodina Štrajtova z domu číslo 117 v Dubanech se stala terčem policejní razie, při které zásahová jednotka hodlala zatknout hledaného Jána Bakalára, podezřelého z účasti na loupeži v Přemyslovicích. „To přehnali,“ nebral si servítky partner jedné z dcer ženy, která v domě už nějaký čas žila právě s hledaným Bakalárem.

Po opakované návštěvě rodiny Štrajtovy se Večerník dočkal exkluzivního rozhovoru s partnerem dcery ženy, která už před lety navázala vztah s Jánem Bakalárem. Všichni společně nyní žijí v domě, který si nedávno zrekonstruovali. Jánu Bakalárovi běžně říkali „dědek“.

„Samozřejmě, že jsme všichni věděli o jeho kriminální minulosti a že spoustu let si odseděl na Mírově. Ale už třetím rokem žil naprosto běžným životem, chtěl prostě začít úplně znova. I tchyně mu věřila, proto s ním bez obav začala žít,“ řekl Večerníku mladý muž, který si nepřál zveřejnit své jméno. S dcerou majitelky domu má dítě, o které se právě Bakalár údajně vzorně staral. Zřejmě i proto dostal v rodině přezdívku „dědek“.

K samotnému zásahu policejního komanda byl muž hodně kritický. „Ve čtyři ráno rozrazili dveře, všichni jsme spali. Bylo to hrozné, dítě bylo úplně v šoku. To fakt policajti přehnali! Na druhé straně musím říct, že jednali profesionálně a měli sebou psycholožku. Prý proto, že věděli o dítěti v domě,“ řekl partner sympatické blondýnky, jedné ze dvou dcer majitelky domu. „Když prolítli celej barák a Jána u nás nenašli, začali hledat peníze a zbraně. Začali nám také vyčítat to, že máme nově opravený dům a prý na to určitě použijeme ty ukradené miliony z Přemyslovic.... Tomu jsem se musel i přes vážnost situace smát. Nic u nás nenašli, ani Jána, ani peníze, ani žádné samopaly,“ uvedl mladý muž.

Jána Bakalára viděl naposledy před čtrnácti dny. „Bylo to někdy v době, kdy se stala právě ta loupež v Přemyslovicích. Seděli jsme všichni společně u televize a sledovali zprávy. Pamatuji si, že Ján řekl, že to určitě budou chtít hodit na něho... Od toho dne u nás nebyl a nemám opravdu ani šajnu o tom, kde by teď mohl být. Vím ale naprosto jistě, že v tom přepadení prsty nemá. Myslím si, že teď je někde schovaný a čeká, až buď policie najde opravdové lupiče, nebo se situace aspoň trochu uklidní. Já bych si tipnul, že se pak sám přihlásí policii. Jako nedávno Vlado Rožič, tedy společně s advokátem,“ míní muž z domu číslo 117 v Dubanech.

Když se ho Večerník ještě zeptal, proč si je tak jistý, že Ján Bakalár je z loupežného přepadení v Přemyslovicích podezřelý neprávem, odpověděl nám se vší rozhodností. „Jsem o tom skálopevně přesvědčen. Víme všichni o jeho minulosti. Ale teď se už léta chová slušně, je vstřícný k lidem a hlavně, vrátil se ke svému koníčku, tedy k hudbě a zpěvu se svojí skupinou. Je pracovitý, ve všem byl ochotný pomoci. Akorát nemohl sehnat práci, protože mu všude vytýkali dlouhý kriminál. Ale být bez práce přece neznamená, že musel hned loupit,“ zastává se Jána Bakalára jeho skorozeť.
Majitel bezpečnostní agentury promluvil: naši v tom NEJEDOU!

Majitel bezpečnostní agentury Loomis, jehož vozidlo bylo přepadeno a vyloupeno v Přemyslovicích, konečně hovořil s médii. Podle informací MF DNES vůz bezpečnostní agentury vyjel z olomoucké centrály České spořitelny a vezl peníze do bankomatů na území celého Prostějovska. 

Martin Pekárek odmítá jakoukoliv účast svých zaměstnanců na loupeži. „V tuto chvíli z našeho interního šetření vyplývá, že naši stávající zaměstnanci v tom na pětadevadesát procent nejedou,“ řekl pro MF DNES k přepadení Martin Pekárek, ředitel společnosti Loomis. Právě na její vůz lupiči v Přemyslovicích 21. února zaútočili.

Česká spořitelna by měla ukradené desítky milionů korun dostat zpět z pojistky. „Z hlediska našich smluv se k tomuto nemohu vyjadřovat. Byly to zkrátka peníze našich klientů. Mohu k tomu říci jen tolik, že jim tyto finanční prostředky budou do konce tohoto týdne vráceny z naší pojistky,“ uvedl pro MF DNES Martin Pekárek s tím, že jeho společnost podle něj z každé události typu Přemyslovice vyvodí důsledky.

Má mladý muž pravdu? Jde tedy policie po falešné stopě? Večerník bude pochopitelně další vyšetřování i policejní pátrání po Jánu Bakalárovi sledovat.
Starosta Vrbátek Ivo Zatloukal: „Lidi volali, že přiletělo UFO!“

Policejní razii v Dubanech byl osobně přítomen starosta Vrbátek Ivo Zatloukal (na snímku). Ze zákona musí, a tak ho policisté v pondělí před čtvrtou hodinou ráno vzbudili a povolali na místo zásahu. Jak popsal starosta Večerníku, situace v Dubanech byl v ono ráno hodně dramatická.

„Současně s policisty mi volali i občané Duban, že přiletělo UFO a někdo se dobývá do baráku rodiny Štrajtových. Až o něco později mi bylo jasné, že se nejedná o mimozemšťany, ale o policejní vrtulník s reflektorem,“ řekl Večerníku starosta Vrbátek, Duban a Štětovic Ivo Zatloukal (na archivním snímku). „Zásahu policie jsem se musel účastnit jako zástupce obce a nezúčastněná osoba. Bylo mi vysvětleno, že je hledán obzvláště nebezpečný člověk, prý pachatel loupeže v Přemyslovicích. Po vniknutí do domu a domovní prohlídce, která trvala celkem tři a půl hodiny, jsem policistům podepsal protokol. Musím říct, že nic podobného jsem v životě neviděl, akce se podobala tomu, co jsem kdysi v televizi viděl o Kajínkovi,“ svěřil se starosta.

Na otázku, zda Jána Bakalára v Dubanech někdy on sám viděl, přitakal. „Vybavuji si ho, asi tak před dvěma měsíci jsem ho v obci viděl a pak mi kdosi říkal, že žije v Dubanech u jedné paní,“ dodal Ivo Zatloukal.
Sousedé mají STRACH...

PROSTĚJOVSKÝ Večerník se během minulého týdne snažil na místě zjistit další podrobnosti z drsného policejního zásahu v domě číslo 117 v Dubanech. Oslovili jsme hned několik sousedů rodiny Štrajtových. K akci policie z pondělního rána se však odvážil vyjádřit jen málokdo…

„Dejte mi pokoj, já mám svých starostí dost,“ odbyl nás muž středního věku procházející ulicí okolo domu, kde v pondělí policie hledala Jána Bakalára. „K tomu vám nic říkat nebudu, máme strach. V pondělí nás to vzbudilo, děti už do odchodu do školy nespaly,“ svěřila se nám alespoň žena z protější usedlosti. Poté, co jiná sousedka před námi ihned zabouchla dveře, potkal Večerník mladého muže s manželkou a dítětem. „Jo, to víte, že jsme to viděli, na to se nedá zapomenout. Pan Bakalár tady bydlel, viděl jsem ho naposledy asi před čtrnácti dny. Běžně jsme se zdravili. Přestože jsem znal jeho kriminální minulost, nevypadal jako nějaký gauner. Občas jsme prohodili pár slov, vystupoval a působil slušným dojmem. On se před lety seznámil tady s paní Štrajtovou a tu a tam zde přebýval,“ nebál se říct svůj názor mladý otec rodiny.
Ján Bakalár šel cestou „od basy do basy“

Od basové kytary přes chlast až do kriminálu čili do basy. Tak by se dala ve zkratce popsat životní cesta dnes čtyřiapadesátiletého Jána Bakalára. Po ozbrojeném a nebezpečném recidivistovi, který se měl podílet na loupežném přepadení v Přemyslovicích, nyní intenzivně pátrají policisté. Jak tohoto člověka popisují jeho přátelé a lidé, kteří ho dobře znali? 

Ján Bakalár pochází ze slovenského Zemplína. Na Moravu přišel jako učeň do podniku MEZ Mohelnice, který se zabýval výrobou elektromotorů. Usadil se v nedalekých Moravičanech, kde založil rodinu. Začal rovněž hrát jako baskytarista v hudební skupině Impulzy, která vystupovala na spoustě vesnických zábav na Litovelsku i v širokém okolí. „Je to lump a dacan, o kterém se mi vůbec mluvit nechce. Jisté však je, že takhle skončit nemusel. Jako hudebník byl dobrý a oblíbený, byl i dostatečně šikovný i inteligetní, aby si bez problémů našel a udržel práci. Nikdo a nic ho nenutilo k tomu, aby začal krást a podvádět. Osudným se mu stal alkohol, k němuž měl vždycky blízko,” vyjádřil se starosta Moravičan Antonín Pospíšil.

Ján Bakalár byl nejprve trestaný za drobné krádeže, od určité doby nastoupil cestu typického recidivisty. Třicet let v podstatě nepracoval a do rejstříku mu přibylo i odsouzení za loupež. Pokaždé, když ho pustili z vězení, tak se do něj zase brzy vrátil. Zatím naposledy se na svobodu dostal přibližně před rokem. „Potkal jsem ho někdy v listopadu. Říkal, že už dávno nelumpačí, že už je na takové kousky dost starý. Raději se prý věnuje muzice, snaží se dát dohromady kapelu, se kterou bude vystupovat na zábavách,“ prozradil Večerníku jeden z Bakalárových přátel. „Jeho chováním nejvíce trpí jeho bývalá manželka a syn. I když jsou už dlouho rozvedení, potáhne se to s nimi celý život,“ dodal muž, který rovněž Bakalára moc často neviděl. „Důvodem nebylo to, že bychom si nerozuměli, ale že byl stále zavřený,“ vysvětlil.

Byl Bakalár někdy zaměstnaný u nějaké bezpečnostní agentury? „Tak to myslím, že nebyl. Kvůli svému trestnímu rejstříku ani být nemohl. Ale byl kamarádský a i díky muzice měl dost nejrůznějších přátel, kteří v podobné agentuře pracovat mohli,” uvažoval náš zdroj. A měl zálibu ve střelných zbraních? „Tak to opravdu nevím, nikdy jsem ho s žádnou puškou neviděl. Nikdy na mě ani nepůsobil nijak zvlášť agresivně. Možná jen, pokud se trochu napil, k tomu on opravdu neměl daleko. Ovšem když mi sliboval, že toho po všech těch letech strávených po kriminálech nechá, tak jsem mu navzdory všemu fakt věřil. Jestli s tím šíleným přepadením má něco společného, tak mě opravdu hodně zklamal,“ uzavřel naše povídání muž.

Po Jánu Bakalárovi nyní intenzivně pátrají policisté. Z okruhu jeho přátel, z nichž většina seděla spolu s ním ve věznici na Mírově a nyní jsou na svobodě a bez peněz, se nepochybně bude rekrutovat dvojice jeho kompliců, kteří s ním přepadli vůz agentury Loomis. Je velkou otázkou, jak dlouho vydrží s nervy ten ze zaměstnanců této společnosti, který dal lupičům tip...

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...