Dobré poledne, dnes je úterý 16.4.2024
svátek slaví Irena,
zítra Rudolf
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

07 starenkaZmizela 31. ledna ze svého bytu ve Spitznerově ulici s tím, že jde na hřbitov. Od té chvíle se po sedmaosmdesátileté Boženě Zahradníčkové slehla zem. Pátrání po ní bylo dlouhých osmnáct dní bezvýsledné. Až do včerejšího pozdního večera…

Původně jsme do tištěného vydání měli připravenou úplně jinou reportáž o probíhajícím rozsáhlém pátrání po pohřešované seniorce. Včera, tj. v neděli večer, jen pár desítek minut před uzávěrkou tohoto čísla, jsme však obdrželi smutnou zprávu, kterou jsme si nepřáli slyšet. Božena Zahradníčková byla nalezena, bohužel však mrtvá! 

„Mohu tuto zprávu potvrdit, je pouze pár minut stará. Jak jsem byl před několika okamžiky sám informován, paní Zahradníčkovou našli naši pátrači s psovody bez známek života. Místo nálezu bych v tuto chvíli nechtěl konkretizovat, probíhá zde další vyšetřování, čeká se na příjezd soudních znalců. V tuto chvíli mohu jen říct, že to bylo na okraji Prostějova. Jenom se tím ale potvrzuje, jak rozsáhlá naše opatření byla,“ sdělil Večerníku telefonicky v neděli krátce po jednadvacáté hodině Pavel Novák, vedoucí Územního odboru Policie ČR v Prostějově.

Večerník se ve zbytku včerejšího času těsně před uzávěrkou snažil zjistit další informace. Ze dvou bohužel neověřených zdrojů nám bylo oznámeno, že stařenku objevili mrtvou ve Vrahovicích. Nabízí se tak jediná otázka - proboha, jak se tam dostala? A stala se obětí loupežného přepadení, či dokonce násilného útoku, nebo prostě jen zabloudila a nepřežila krutý mráz...

„V pátek jsme obdrželi informaci, že pohřešovaná měla vystoupit na autobusové zastávce naproti Domu služeb ve Vrahovicích. Proto se pátrací aktivita přenesla do této předměstské části,“ uvedl muž, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Osmnáct dní. Přesně tak dlouho se pátralo po pohřešované Boženě Zahradníčkové, která bydlela ve Spitznerově ulici. Takovou dobu už v Prostějově nikdo dlouhá léta nebyl v policejní databázi zmizelých. Samotní kriminalisté i ostatní pátrající policisté kroutili hlavou nad tím, jak je možné, že sedmaosmdesátiletý člověk odejde z domu bez peněz, bez dokladů a nezanechá po sobě jedinou stopu. Kromě Večerníku zatím nevyřčenou myšlenku neřekl nahlas nikdo. Nechceme se v žádném případě rouhat a nyní, po nálezu nebohé seniorky, vyvolávat zbytečné dohady. Pravdou ale je, že pátrání po nemocné důchodkyni se ubíralo i jinými směry! Hodně nahlas se například spekulovalo také o vraždě…

Jméno Boženy Zahradníčkové bylo po tři týdny v Prostějově skloňováno ve všech pádech. Opravdu se ztratila při procházce na hřbitov? Nebo se stala obětí násilného činu a její zmizení bylo jen zástěrkou? Nedělní nález jejího těla, údajně na území Vrahovic, může podobné spekulace utnout. Nicméně pokud nebude známa příčina úmrtí, spekulovat se bude stále! Zvláště pak, když její tělo bez známek života bylo nalezeno tak daleko od místa bydliště.

Večerník během minulého týdne vyslechl několik svědků, kteří tvrdili, že z bytu pohřešované se často ozýval křik a hádky se synem. Upozornili jsme na to policii, ta však už v tu dobu zaměřila svoji pozornost podobným směrem. „Co se týká všech možných našich opatření, mohu potvrdit, že před několika minutami se z terénu vrátila skupina policistů, která propátrávala další část Prostějova, ale i různé odlehlé části, zahrádkářské kolonie, okolí řek, polí a podobně. Využíváme všech cest a možností, abychom ji nalezli. Bohužel, zatím je opravdu všechno marné,“ informoval exkluzivně Večerník ještě v pátek odpoledne Pavel Novák, vedoucí Územního odboru Policie ČR v Prostějově. Po celou dobu pomáhali státním policistům při pátrání i strážníci městské policie. „Jsme k dispozici čtyřiadvacet hodin. Úplně chápu, že kriminální policie může směřovat své vyšetřování i do jiných sfér a alternativ. Tak dlouho pátrat po staré a nemocné paní není obvyklé,“ usuzoval rovněž v pátek Jan Nagy, velitel Městské policie v Prostějově.

Zmizení Boženy Zahradníčkové se vymykalo všem logičnostem. „Vám se nezdá divné, že paní Zahradníčková odešla a nechala doma občanku i peníze? Tedy věci, bez kterých nikdy a nikam neudělala ani krok? Víte, bůhví, jak to je. Paní se se synem často hádala, z jejich bytu byl slyšet křik. Syn ji nechtěl pouštět ven, protože ji už asi pětkrát přivedli zpět strážníci, jak zabloudila. Kolikrát na ni řval, že ji nikam nepustí, i kdyby ji měl zabít,“ svěřila se Večerníku starší žena ze Spitznerovy ulice.   „Spekulace o možné vraždě nemohu nijak specifikovat, právě proto, že jde zatím o čiré spekulace. Ano, samozřejmě nezapomínáme ani na prověrky těch nejbližších paní Zahradníčkové. Nepodcenili jsme vůbec nic. Důkazem je i to, že v minulých dnech už dvakrát proběhla domovní prohlídka přímo v bytě, kde nyní žije syn pohřešované. Kriminalisté důkladně prohledali celý byt, sklepy, půdní prostory domu i dvorek, ale tělo paní Zahradníčkové nalezeno nebylo,“ řekl v pátek Večerníku šéf prostějovské policie.

Prostějovský Večerník se po celý minulý týden snažil kontaktovat Jaromíra Kučeru, syna pohřešované Boženy Zahradníčkové. Každý den až do pátku jsme několikrát zvonili u vchodových dveří domu. Neotevřel nikdo, přestože jsme měli pocit, že záclony za oknem přízemního bytu se hýbou. Až v pátek jsme konečně uspěli, a to jenom díky tomu, že vchodové dveře byly odemčeny a my tak mohli zabušit přímo na dveře bytu. Brzy jsme za nimi uslyšeli kroky Jaromíra Kučery doprovázené štěkotem psa. Zprvu se tvářil nevlídně, pak se ale rozhovořil sám. Nedělali jsme kolem naší návštěvy žádné okolky a přímo jsme muži popsali svědectví osob z jejich sousedství! „Cože? Že byste těm lidem věřili! Ale jo, s maminkou jsem měl občas nějaký ten spor, ale křičet jsme na ni musel hlavně proto, že byla skoro hluchá, navíc často měla hodně nahlas puštěnou televizi,“ reagoval na otázku o možných hádkách uvnitř domácnosti. „Já ji nezabil, pokud vám jde o tohle. Vím, asi si to myslí i policie, protože tu byla dvakrát a kriminálka mi obrátila byt vzhůru nohama. Prohledávali i vnitřky pohovek, proklepávali podlahy a podobně. Přeházené věci mám od nich i ve sklepě a na půdě. Asi si mysleli, že maminku najdou u mě v bytě mrtvou. Opakuji, já ji nezabil, ať si ale každý myslí, co chce,“ ukončil náš rozhovor Jaromír Kučera, syn   Boženy Zahradníčkové.

Ten bohužel v neděli večer obdržel velice smutnou zprávu. Policisté mu museli co nejšetrněji sdělit, že jeho maminku nalezli mrtvou. Otázkou nyní zůstává, kdy zemřela a co bylo příčinou její smrti. A také to, jak se vůbec na svých toulkách napříč celým Prostějovem ocitla až ve Vrahovicích. Večerník během týdne bude samozřejmě všechny okolnosti tohoto tragického případu zjišťovat a své čtenáře informovat i prostřednictvím denně aktualizovaných stránek www.vecernikpv.cz!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...