Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

06 kriminalitaTéma vysoce aktuální. Jak informujeme na jiných místech dnešního vydání Večerníku, prostějovské kriminálce se ve čtvrtek podařil husarský kousek, když v rekordním čase vypátrala pachatele tří ozbrojených loupeží v Prostějově. Do problematiky této trestné činnosti jsme ale chtěli proniknout hlouběji a tak jsme si o tomto tématu popovídali s šéfem prostějovské policie plukovníkem Pavlem Novákem...

Objasněnost jednoho z nejtěžších zločinů je na Prostějovsku v průměru padesátiprocentní. Ono totiž není vůbec jednoduché pátrat po někom, kdo se zakuklený a jinak složitě zamaskovaný vetře do obchodu, trafiky či benzínky, zbraní vystraší obsluhu, prošacuje pokladnu a zmizí pryč. A samozřejmě se po něm až na nějaké výjimky slehne země. Jaké jsou vůbec aspekty vyšetřování loupežných přepadení? „Samozřejmě nebudu naplno rozkrývat postupy, které máme a používáme je při šetření těchto závažných případů. Spektrum našich možností je široké a odpovídá jednak stupni nebezpečnosti a také lokalitě, kde k loupeži došlo. Když připomenu aktuální případ z tohoto týdne, měli jsme pachatele, který se v podobném převleku, maskování a se stejným nožem dopustil tří přepadení. Různé indicie z těchto jednotlivých případů do sebe zapadaly. Kriminalisté pak prověřovali podobné typy pachatelů, což je vlastně nakonec dovedlo k tomu pravému. Toto byl ale specifický případ. Jsou loupeže, kterých se dopustí v Prostějově neznámý pachatel a zmizí nadobro z našeho města. Tady už bývá vyšetřování hodně složité,“ uvedl pro Večerník Pavel Novák, vedoucí Územního odboru Policie ČR v Prostějově. Jak vzápětí zdůraznil, v takto závažných i jiných případech žádají kriminalisté o součinnost uniformované policisty, ale také strážníky městské policie. „Podívejte, občanům tohoto města je úplně jedno, kdo chytí zloděje, lupiče nebo vraha. Prostějované chtějí mít své město bez lumpů, chtějí se v něm cítit bezpečně. Obě policie jsme tu od toho, abychom lidem bezpečí zajistili,“ dodal šéf prostějovské Policie ČR.

Podle velitele strážců zákona ale Prostějov není ničím výjimečným mezi českými městy, co se týká počtu loupežných přepadení. „Ročně se vyšetřuje v Prostějově a okolí v průměru mezi čtyřiceti až padesáti případů loupeží. A to je skutečně průměr srovnatelný s jinými městy podobného typu a velikosti. Když se ale něco takového stane, nikdy nás to nenechá chladnými, při takových trestných činech vyžaduji od policistů víc než maximální nasazení. Vždycky nám záleží na tom, abychom pachatele co nejdříve dopadli a předali spravedlnosti,“ zdůrazňuje Pavel Novák.

06 grafJak již ale bylo řečeno, v případě loupežných přepadení je objasněnost pouze zhruba poloviční. „To souvisí s náročností vyšetřování. Pokud se nám nepodaří vypátrat pachatele loupeže, neznamená to, že případ skončí v šuplíku. Stává se, že přepadení je objasněno po dvou, třech, ale i pěti letech. Kolikrát kriminalistům pomůže náhoda, stejný pachatel se něčeho podobného může dopustit v jiném městě a stopy ukáží na skutečnost, že má na svědomí i nějakou tu loupež v Prostějově,“ popisuje mnohdy častou praxi Pavel Novák.

První muž prostějovské policie pak na závěr dodal, že v Prostějově se drtivé většiny loupežných přepadení dopouštějí pachatelé, kteří se ocitají na samém dnu života. „Svým způsobem je to pravda. Pro tuto sortu lidí jsou loupeže zdrojem obživy. Získané prostředky z této trestné činnosti použijí na nákup drog, prohrají je v automatech nebo je utratí za něco jiného a pak jdou prostě krást a loupit znovu. Bohužel, taková je praxe, a to nejenom v Prostějově...,“ posteskl si Pavel Novák, šéf Policie ČR v Prostějově.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...