Příjemnou noc, dnes je středa 24.4.2024
svátek slaví Jiří,
zítra Marek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

45 zouzelka„Lepší Žouželka v hrsti, než zbytek gangu na střeše,“ tak by se dal shrnout výsledek monstrprocesu se zloději a překupníky kradených aut, který v úterý rozsekl prostějovský soud. Dle rozhodnutí soudu by měl jít pětačtyřicetiletý Jiří Žouželka na pět let do vězení. Tři další obvinění vyvázli jen s podmínkou! Jak je něco takového možné? Pomohlo jim to, že právě díky svědectvím obžalovaného Richarda Majera ze Skalky, který auta s Žouželkou kradl a také Martina Krejčího z Opavy, který vozy od Žouželky odkupoval, mohl být hlavní obviněný po letech soustavných krádeží aut nejen obviněn, ale rovněž i odsouzen...

Nepsaný „Král zlodějů aut“ prostějovského regionu Jiří Žouželka z Mostkovic by měl jít na pět let sedět. Objemný spis, který přípravil státní zástupce Ivo Černík, obsahoval rekordních 3 330 stran! Přesto se Žouželkovi nakonec podařilo stoprocentně prokázat krádež pouze šesti aut. To je dle obžaloby zřejmě jen zlomek z celkového počtu vozů, které za posledních několik let nakradl. Z obžaloby vyplývalo, že minimálně od roku 2008 obžalovaný obchodoval s automobily ukradenými nejprve v Rakousku, pak různě po České republice. Postupem času už byl ovšem natolik bohorovný, že vozy ve velkém kradl přímo na Prostějovsku. Tomu už prostějovští policisté opravdu nemohli nečinně přihližet a nakonec jej v rámci akce „Koncern“ zatkli. Třebaže se nakonec Jiřímu Žouželkovi podařilo u soudu jednoznačně prokázat krádež pouze šesti aut, jeho odsouzení je i tak pro justici velký úspěch.

„Obžalovaného jednoznačně usvědčuje svědectví Richarda Majera, který věrohodně popsal, jak spolu s Jiřím Žouželkou auta kradl, stejně jako svědectví Martina Krejčího z Opavy, který auta od Jiřího Žouželky odkupoval, a konečně i jeho pachové stopy nalezené v ukradených vozech. To vše byly jasné a pádné důkazy. V žádném případě nelze vyloučit, že Jiří Žouželka ukradl i další auta, která následně prodával v Opavě. Nicméně v těchto případech mu to nebylo jednoznačně prokázáno,“ uvedla Ivona Otrubová, předsedkyně senátu, který „Žouželu“, jak se mu v podsvětí přezdívalo, poslal do vězení.

Při stanovení výše trestu Jiřímu Žouželkovi ublížilo, že navzdory usvědčujícím důkazům odmítl s policií i soudem jakkoliv spolupracovat. „Přitěžujícími okolnostmi je výše způsobené škody, stejně jako to, že Jiří Žouželka žádným způsobem nepomohl objasnit zákulisí obchodu s kradenými auty, jehož byl nesporně součástí,“ odůvodnila pětiletý trest soudkyně Ivona Otrubová. To ovšem neplatilo pro další dva odsouzené. Týkalo se to majitele vrakoviště Martina Krejčího, kterému Jiří Žouželka kradené fabie a octavie za dvacet tisíc korun prodával, tak i Richarda Majera, který Žouželkovi pomáhal přímo při krádežích. Díky spolupráci s policií oba nakonec odešli s trestem 36 měsíců, který byl na čtyři roky odložen. To se vzhledem k desítkám ukradených aut nalezených v Opavě může zdát jako opravdu nízký trest.

„K polehčujícím okolnostem u těchto dvou patří kromě spolupráce s policií a soudem i to, že doposud vedli řádný život,“ dodala Ivona Otrubová s tím, že zloděj Majer má zaplatit pokutu třicet tisíc a překupník Krejčí šedesát tisíc korun. Martin Krejčí bude muset po rozhodnutí soudu minimálně na tři roky zavřít své autovrakoviště v Opavě. Majer se Žouželkou pak poškozeným, kterým auta ukradli, musí společně zaplatit necelých tři sta tisíc korun. Ostatní auta nalezená v Opavě se vrátila původním majitelům.

Posledním do party, který si v úterý poslechl rozsudek ve výši  30 měsíců odložený na tři roky, byl bratranec Jiřího Žouželky, Robert Fink.

„U něj se podařilo prokázat pouze to, že od Marka Buřta kupoval kradená auta, která následně prodával v Opavě. Činil tak zcela vědomě, jeho tvrzení, že netušil, že se jedná o kradená auta, se soudu nejeví jako pravděpodobné..,“ vyjádřila se Ivona Otrubová s tím, že Fink bude muset zaplatit pokutu dvacet tisíc korun.

Uvedené rozsudky dosud nenabyly právní moci. Trojice mužů s podmíněnými tresty s nimi ovšem souhlasila a hned na místě se vzdala práva na odvolání. Jiří Žouželka, který se stále považuje za nevinného, se na místě odvolal. Hlavně z tohoto důvodu si ponechal lhůtu pro možnost odvolání i státní zástupce.

„Je to účelová lež,“ vyvrací obvinění elitní kriminalista (odkaz na článek)
Žouželka obvinil policistu, který ho dostal za mříže (odkaz na článek)

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...