Dobré odpoledne, dnes je středa 24.4.2024
svátek slaví Jiří,
zítra Marek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

40 fesak_hubertNad tím, jak dokonale dokázal Miroslav Janiš manipulovat s řadou dospělých žen, zůstává skutečně rozum stát. A to přitom z nich vymámil takové částky peněz, že příjmy tohoto nezaměstnaného muže několikanásobně převýšily průměrný roční plat v České republice! Jednoho dne ale spadla klec. A po rozhodnutí prostějovského soudu je dokonce šance, že alespoň dvě z napálených žen své peníze opět uvidí. Pokud jim je pan Janiš totiž nedá, měl by jít sedět! Kolik žen ovšem pan Janiš ve skutečnosti napálil, to se dá pouze odhadovat. Bude jich ale zřejmě několik desítek...

 „To snad není možný! Celou dobu jsme ti říkali, že z tebe jenom tahá peníze a tys to nechtěla slyšet. Dala jsi mu všechny své úspory a ještě sis půjčila od banky. Věřilas mu víc než všem svým pěti dětem!“ láteřila jedna z dcer na paní Alenu V., která patří k dalším z řady obětí sňatkového podvodníka Miroslava Janiše. Přitom paní Alena nikdy na policii nešla, o podvodech pana Janiše se její děti dozvěděly až z našich novin. Večerník totiž o případu informoval již před časem jako první.

„Proboha, mami, jak jsi mohla být tak hloupá! Navíc je to takovej slizoun opelichanej. Co jsi na něm jenom viděla?“ pokračovala rozlobená dcera. Miroslav Janiš, který donedávna obýval přepychově zařízený byt v Bulharské ulici v Prostějově, skutečně nevypadá právě jako Tom Cruise... Svojí postavou i prořídlými vlasy ze všech herců nápadně připomíná pouze Josefa Somra, jak ho známe z filmu ŽERT. Nicméně stejně jako Ludvík Jahn z adaptace Kunderova románu i Janiš vyniká nejen výřečností, ale hlavně neobyčejnou schopností vcítit se do potřeb a přání jednotlivých žen. „Umí si dokonale získat vaši důvěru. Je to mistr slova,“ prohlásila jedna z nich, která mu podle svých slov dala téměř šestset tisíc korun. Nechyběly mezi nimi ani alimenty, které dostala od svého bývalého muže. „Pochopil, po čem opravdu toužím. Vždy jsem si přála bydlet v rodinném domě někde na vesnici a on mi sliboval, že mi toto mé přání splní,“ vyjádřila se druhá, která i kvůli půjčce dvěstě tisíc korun, které Janišovi odevzdala nakonec, skončila v osobním bankrotu.

Janiš udržoval s oběma ženami vztah současně. Zároveň balamutil i paní Alenu. Na rozdíl od ní se obě nevzdaly a na Janiše podaly trestní oznámení. Policisté celkem logicky k jejich svědectví přistupovali nejdříve dosti skepticky, nakonec se díky žalobě státní zástupkyně Gabriely Bílkové přece jen podařilo celou záležitost dostat až před prostějovský soud. Obhajoba se snažila zpochybnit, že by ženy Janišovi peníze skutečně daly, neboť podle ní pro to neexistovaly žádné důkazy. Dále upozorňovala na to, že pokud už by ženy peníze Janišovi daly takzvaně z ruky do ruky, pak se nejednalo o půjčku, ale o dobrovolný dar. Proto na ně nemají nárok.

Navzdory námitkám obhajoby prostějovský soud ve čtvrtek uznal Miroslava Janiše vinným z trestného činu podvodu.  „Obžalovaného usvědčují nejen výpovědi obou svědkyň, ale i výpisy z bankovních účtů. Z nich je patrné, že uvedenými částkami obě ženy disponovaly.  Minimálně v jednom případě pak bylo prokázáno, že peníze převedly na účet patřící právě Miroslavu Janišovi. Jejich výpovědi se tedy navzájem doplňují a jeví se jako zcela věrohodné. Vyplývá z nich mimo jiné i to, že pan Janiš nikdy nehodlal půjčené peníze ženám vrátit,” zdůvodnila rozhodnutí senátu jeho předsedkyně Ivona Otrubová.

Soudní senát Miroslava Janiše odsoudil k 36 měsícům odnětí svobody, který bylo na čtyři roky podmínečně odloženo. Zároveň mu udělil pokutu padesát tisíc korun, a především povinnost jedné z poškozených uhradit celkem 567 tisíc a druhé 183 tisíc korun! „Z výpisu z účtu pana obžalovaného vyplývá, že penězi na to, aby byl schopný dostát všem svým závazkům po prodeji jednoho ze svých bytů, v minulosti disponoval. To, že ženám peníze v té době nevrátil a naopak si od ních stále  půjčoval, pouze charakterizuje jeho přístup k věci,“ poznamenala státní zástupkyně Gabriela Bílková.

Přestože Miroslav Janiš už není majitelem domu v Plumlově, který údajně měl převést na svoji bývalou ženu, stále mu patří luxusně zařízený byt v Bulharské ulici 31, kterým měla projít celá řada žen. Po jeho prodeji by napálené ženy mohly dostat své peníze zpět.

Rozsudek dosud není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu pro možnost odvolání. „Hlavně tam napište, aby nikdo nikomu nedával větší částku peněz bez toho, aniž by si od něj nechal něco podepsat. Pak může dopadnou hodně špatně. V těchto věcech nemůžete věřit vůbec nikomu,“ kladla nám opakovaně na srdce po svých zkušenostech jedna z napálených žen. Jejímu přání lze samozřejmě vyhovět, jestli se však lidé touto zásadou začnou skutečně řídit, to už je věc jiná...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...